Straffet – fotboja

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Fredrikssons dom kan omvandlas: ”Jämställt med fängelse”

1 av 2 | Foto: FOTO: BILDBYRÅN
slipper fängelse Mathias Fredriksson dömdes för fortkörning till 16 dagar i fängelse av en domstol i Norge. Men nu tyder allt på att straffet omvandlas till fotboja i stället – något som hindrar Fredriksson från att tävla.

Den norska domen har nått Sverige.

Allt tyder på att Mathias Fredriksson, 35, om en månad får sitt fängelsestraff omvandlat – till något i stort sett lika allvarligt:

En fotboja som gör det omöjligt att tävla.

Den första juni stannades Mathias Fredriksson av norsk polis när han körde i 146 kilometer i timmen på en åttioväg. Tingsrätten i Nord-Gudbrandsdal dömde honom till sexton dagar i fängelse, men straffet skulle avtjänas i Sverige.

Efter månader av administration nådde dokumenten den svenska kriminalvården, som genast kontaktade landslagsåkaren.

– Jag fick ett papper för en vecka sedan, men där stod mest att de tagit emot allt från Norge. Nu ska de här i Sverige ta beslut om hur det blir, säger Fredriksson.

”Får sitta hemma”

Fängelsedomen ska nu omvandlas utifrån svenska lagar. Men trots att fortkörningen inte skulle ha gett fängelse om den skett på en väg i Sverige är det omöjligt att Mathias Fredriksson kommer undan med bara böter.

– Fotboja anses jämställt med fängelse. I stället för att sitta på kåken får han sitta hemma, säger rättsvårdsexperten Henry Höög som hanterar alla fall som inkommer från övriga Norden och därför inte kan uttala sig om enskilda personer.

Kan man slippa fängelse om man har dömts i Norge?

– Då får man skriva en ansökan om nåd till Norges kung. Nordiska verkställighetslagen säger att om norrmännen begär att vi ska ta över fängelsestraff kan vi bara göra det.

Så om en person ska ha fängelse är det enda ni kan göra att omvandla det till fotboja?

– Ja. Vi kan inte omvandla det till böter enligt de regler som gäller.

”Blir svårt att åka”

Fredriksson låter ändå lättsam när han får höra att allt tyder på att han får fotboja. Redan när domen avkunnades sa han att han skämdes över att ha överstridit fartgränserna med drygt sextio kilometer i timmen. Nu önskar han bara att straffet blir lindrigt.

– Jag vet inte hur stor fotbojan är. Jag hoppas att den inte är som på Bröderna Daltons tid, så att en stor svart klump hänger efter en. Då blir det svårt att åka skidor, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN