Vetlanda till final efter jätterysare

Publicerad:
Uppdaterad:

”Jag har aldrig varit med om något liknande”

Jason Crump hissas efter semifinalsegern.
Foto: Ted Karlsson / SCANPIX
Jason Crump hissas efter semifinalsegern.

Medan Lejonen utklassade Piraterna med 66–30 på sin väg till SM-final blev onsdagskvällens andra semifinal – speedwayderbyt mellan Vetlanda och Dackarna – årets rysare.

Först efter skiljeheat kunde Vetlanda kvittera ut finalbiljetten.

Dackarna hade med sig fyra poängs överläge när semifinalen i Vetlanda startade, och höll den ledningen i sju heat. Sen växlade ledningen mellan lagen. Med tre heat kvar var matchen helt jämn.

Dackarnas Andreas Jonsson spelade sedan huvudrollen, både positivt och negativt. I heat 14 höll Jonsson undan för Jason Crump med minsta marginal. Och i sista heatet tystade han merparten av de 5 411 i publiken när han i sista sväng smet förbi Jaroslaw Hampel.

Eftersom båda lagen vann sina respektive hemmamatcher med 50–46 fick skiljeheat tillgripas. Båda lagledarna nominerade samma förare som i matchens sista ordinarie heat.

– Jag var otroligt nervös, erkände Vetlandas Jaroslaw Hampel efter matchen. Jag hade säkert 220 i puls innan starten skulle gå. Men samtidigt vet jag att jag startar bra när jag är nervös.

Hampel flög iväg från start, och vann ohotad.

– Allt jag fokuserade på var att hålla rätt linje på banan. Invändigt var det väldigt halt och jag hade innan heatet pratat med Jason Crump om var vi skulle åka, sade Hampel.

Jonsson fick punka

Bakom var det tätt, knappt ett varv. Men redan i andra sväng tvingades Andreas Jonsson ge slaget förlorat.

– Punktering, suckade Jonsson. Redan kort efter start kände jag att cykeln betedde som en orm på banan. Otroligt surt, nu känns det som att det inte spelar någon vad man gjorde tidigare i tävlingen.

Samtidigt som Jonsson fick rulla av banan passerade Crump Dackarnas Hans Andersen och Vetlanda avgjorde till slut enkelt.

I Vetlandalägret var det uppåt. Hela laget jublade som SM-guldet hade säkrats.

– Jag har aldrig varit med om något liknande i serietävlingar. Dackarna kämpade otroligt bra, all heder åt dem, sade Jason Crump.

Dackarna, som var regerande mästare, fick nu nöja sig med brons, vilket innebär att inget lag har försvarat sitt SM-guld sedan Rospiggarna vann SM-guld 2001 och 2002.

I finalen möter Vetlanda Lejonen, som hade uppvisning hemma mot Piraterna och vann med 66–30.

– Vår kanske bästa hemmamatch för säsongen, och de gjorde kanske gjorde sin sämsta hemmamatch. Våra förare vann 15 av de 16 heaten, sade Lejonens sportchef Anders Fröjd.

Som seriesegrare fick Lejonen välja var man ville börja finalserien.

– Vi börjar i Vetlanda. Vi har gjort så tidigare. Får vi en skada eller sjukdom i laget är det lättare att ersätta förare på hemmabana, sade Fröjd.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN