Rött guldryck

SPORTBLADET

KFF-tränaren: De andra lagen får svårt att hota oss

Foto: VACKERT! Allsvenskans skyttekung Patrik Ingelsten (hans 16:e seriemål) rullar in 3–1 i tom bur efter ett väldigt vackert Kalmar-anfall. Gaismålvakten Dime Jankulowski är chanslös – som så många andra allsvenska målvakter varit denna säsong.

GÖTEBORG. Här rycker Kalmar FF mot SM-guldet. Efter 4–1 mot Gais är de fem poäng före Elfsborg.

– I fjol låg vi efter hela hösten. Jäkligt frustrerande. Men nu har vi allt i egna händer, säger Henrik Rydström.

Serieledning med fem poäng. Dubbelt så många gjorda mål som tvåan Elfsborg. Och elva poäng före trean Helsingborg.

Mycket talar för att SM-guldet firas hos Kalmar den 9 november, låt vara att både Elfsborg och Helsingborg har en match mindre spelad.

– Det här är en process som vi jobbat med sedan 2003, då Nanne (Bergstrand) fick oss att förstå att Kalmar faktiskt kan vinna SM-guld, säger Henrik Rydström.

”Bra snack i paus”

Mot Gais var det den ettrige mittfältaren som sköt Kalmar tillbaka in i matchen, och därmed fixade höstens första guldryck.

Wanderson do Carmo missade markeringen, och Rydström kunde skyffla in kvitteringen via stolpen.

– Skönt, vi fick lite lugn och ro. Sen hade vi ett bra snack i paus, och spelade mycket bättre i andra halvlek. Även om våra mål kom till på konstiga situationer, säger Rydström.

4 (2–1, minut 68)Lasse Johanssons frispark misslyckas helt, på returen får han felträff, men träffar Levon Pachajyan i huvudet. Bollen går i en hög båge över Dime Jankulovski och in i mål.

4 (3–1, minut 70) Snabb spelvändning, Gaisförsvaret står och sover och Patrik Ingelsten kan peta in Viktor Elms passning.

När sen Abiola Dauda lobbnickade in 4–1 innebar det guldfavoritens 50:e mål för året.

– Vi har gjort åtta mål på Gais som är extremt svårslagna. Och trots att vi inte spelar speciellt bra i dag. Det är en styrka. Det var ju rätt skönt att Elfsborg förlorade, nu har vi allt i egna händer och kan koncentrera oss på vårt.

Släpper in för många

Finns det något som talar mot er?

– Att Elfsborg är ett jävla bra lag. De släpper ju knappt in några mål. Å andra sidan gör vi väldigt många mål i stället. Men vi släpper in för många, det måste vi få bukt med.

Nanne Bergstrand lyfter ett varningens finger för Kalmars gulddrömmar.

– Framgångens väg är inte spikrak. Den tar ofta ett uppehåll för en kaffepaus. Men visar vi sån här kvalitet i fortsättningen så får de andra lagen svårt att hota oss, säger Bergstrand.

KALMAR FF:S

MÅLFESTER

I ALLSVENSKAN

ARTIKELN HANDLAR OM