Längdskidor

Svenska herrarna tvåa

målgången Marcus Hellner vara en halv skidlängd från segern.
målgången Marcus Hellner vara en halv skidlängd från segern.

SPORTBLADET

Marcus Hellner var två hårsmånen från ännu en succéseger i hemmaspåren i Gälivare.

Men i söndagens världscupstafett var norrmannen Petter Northug två tiondelar före över mållinjen.

Herrstafetten i Gälivare blev en ovanligt öppen spurtrysare. Hela åtta lag fanns med ända till slutskedet, men på upploppet handlade det om Marcus Hellner och Petter Northug.

Norrmannen har skidvärldens mest fruktade stafettspurt och han var omutlig även den här gången.

– Lite surt att jag inte vann, sade Hellner, som ville lägga ännu en seger till lördagens skräll på 15 km fritt.

– Seger är det enda som räknas i ett sånt här lopp. Jag tyckte jag gjorde allt taktiskt rätt. Det var inte så hårt tempo och jag hade krafter kvar på upploppet. Men det fallerade tekniskt.

Slog stora spurtnamn

Hellner, med Northug i ryggen, fick först köra in 17 sekunder innan han kunde börja fundera på spurtupplägget.

– Men det var en ny erfarenhet. Och det var många stora namn man slog.

Spurtfräsare som tjecken Dusan Kozisek, ryssen Jevgenij Dementjev och italienaren Cristian Zorzi. Och urstarke tysken Axel Teichmann fick nöja sig med tredje plats.

Det var de svenska stafettherrarnas bästa placering sedan segern i Falun våren 2003. Det blev brons både i OS 2006 och VM 2007, men då fanns ankarparet Anders Södergren och Mathias Fredriksson med i laget. De saknades nu. Dessutom kastades Daniel Rickardsson in i laget med kort varsel sedan Mathias Fredriksson plockats bort av ledningen.

Fredriksson ville själv starta, men på grund av förhöjd vilopuls, ett tecken på infektion, valde förbundskaptenerna Joakim Abrahamsson och Magnus Ingesson att ställa över honom.

Rickardsson inhopp innebar att andralaget inte alls fick starta. Reglerna tillät inte ytterligare flyttningar från Sveriges lag tre och fyra.

”Hellner och Olsson glädjeämnen”

– Marcus Hellner och Johan Olsson är de största glädjeämnena i helgen. Vi visste att de var bra, men att de fick ihop det hela vägen när det verkligen gäller är starkt, sade Joakim Abrahamsson.

Olsson gick andrasträckan efter Rickardsson och hade bäst tid av alla i klassiskt. Han avancerade tio placeringar och lämnade över till Rickardsson som tvåa, och var dessutom åtta i lördagens 15 km fritt.

För Hellner väntar träning hemma i Gälivare. Han hoppar över den klassiska världscuphelgen i Kuusamo och är tillbaka i världscupspår i La Clusaz, Frankrike, där det är fristil och stafett igen.

– Det betyder jättemycket för självförtroendet att jag har vunnit i världscupen. Och gårdagens lopp satt inte alls i. Men jag behöver en träningsperiod nu, sade Gällivarehjälten.

TT

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Längdskidor

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor