EXPORTSTOPP

SPORTBLADET

Var fjärde pingisspelare i OS är från Kina – nu ändrar förbundet reglerna

Foto: Kinesiska mästerskapen Kina dominerar damsingeln i OS – 13 av de 16 som är framme i åttondelsfinal har rötterna i landet, bland dem holländska Li Jie. Man nu skärps reglerna vid nationsbyten till att en spelare måste ha bott i ett land i minst sju år för att få representera det.

PEKING. Mer än var fjärde pingisspelare i OS är kines.

Men nu sätter internationella bordtennisförbundet stopp för exporten.

– Det är bra med en begränsning, säger Jörgen Persson.

Li Jie, 24, besegrade i går Liu Jia i tredje omgången ganska enkelt. Dessförinnan hade hon slagit ut Zhu Fang och i fjärde omgången ställs hon mot Feng Tianwei.

Det låter som kinesiska mästerskapen men i själva verket bär de här fyra spelarna Hollands, Österrikes, Spaniens och Singapores tröjor.

Nej, Kina exporterar inte bara märkeskläder, ris och elektronik till Europa och övriga världen.

De senaste åren har bordtennisspelare varit en av de mest framgångsrika exportprodukterna från världens nya supermakt.

Spelare i 23 nationer

Det finns nio miljoner bordtennisspelare i Kina och de dominerar pingisvärlden som aldrig förr. Det är nästintill omöjligt att ta en av få landslagsplatser.

För att få chansen att spela VM och OS – och kunna tjäna pengar på sin idrott – byter därför kineserna land.

I OS hittar vi sålunda 23 nationer (Kina inkluderat) med spelare födda i Kina.

I hela OS-startfältet i singel, både damer och herrar, är var fjärde spelare kines och av spelarna i damernas lagtävling kommer hela 54 procent från Kina.

Dominerar damsingel

Och de är framgångsrika: 13 av de 16 åttondelsfinalisterna i damsingeln i Peking är kineser (de andra tre är från Korea och Japan).

Men nu sätter det internationella bordtennisförbundet (ITTF) stopp.

ITTF är rädda att intresset för pingis utanför Kina ska minska och att talangutvecklingen i de andra nationerna kommer att försämras.

Därför inför man från och med 1 september en kontroversiell regel om att du inte kan byta till ett annat land om du är över 21 år. Och är du under 21 måste du bo i det nya landet i sju år först.

Li Jie, som hävdar att hon flyttade till Holland för att få spela i en utländsk liga och inte planerade byta land, ser både för- och nackdelar med beslutet.

– Å ena sidan är det bra att man begränsar det för annars blir det bara kineser kvar. Men å andra sidan utvecklar kineserna bordtennisen i de länder de kommer till, säger Li.

”Det har retat oss”

Jörgen Persson:

– På damsidan är de enormt många. Det blir bra med en begränsning.

Förbundskapten Erik Lindh:

– Det har retat oss att en del kineser som spelar för andra länder håller mer på Kina än sitt ”eget” land, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS