Kungaparet på väg mot OS

Foto: Kungaparet Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia senast det begav sig, i Aten 2004.
SPORTBLADET

PEKING. Någon svensk OS-kung eller OS-drottning har inte klivit fram ännu.

Men nu är det riktiga kungaparet på väg mot OS.

– Kungaparet glädjer sig åt att följa de svenska idrottarna på plats, säger Kungliga hovets informationschef Nina Eldh till TT.

På onsdagen satte sig kungaparet på flyget med destination Bangkok. Efter ett besök i Thailand, bland annat med anledning av drottningens arbete med stiftelsen World childhood foundation, landar man i Peking på fredag eftermiddag lokal tid.

Där kommer kungaparet att följa sommar-OS på plats fram till och med avslutningen den 24 augusti.

– De kommer naturligtvis att följa de svenska idrottarna. Inget program är dock fastlagt utan det beror på hur det går i de olika tävlingarna. Varje förmiddag kommer man att titta över dagens program, säger Nina Eldh.

Vana vid OS

Kungaparet har följt åtskilliga vinter- och sommar-OS på plats. För fyra år sedan i OS i Aten såg man bland annat Jan-Ove Waldner överraska idrottsvärlden när han stormade fram till semifinal. För två år sedan var man på plats när det blev svenskt guldregn, bland annat genom skidskytten Anna Carin Olofsson.

En titt i programmet visar att kungaparet i helgen bland annat kan följa guldjagande Therese Alshammar på 50 meter fritt, friidrottaren Mustafa Mohamed på 3 000 meter hinder och höjdhoppets kval med Stefan Holm och Linus Thörnblad.

– Kungaparet har stort intresse, vill stödja de svenska idrottarna och tycker att det är viktigt att vara på plats.

Senast drottning Silvia och kung Carl Gustaf var i Kina var förra sommaren i samband med ett statsbesök.

Tobias Österberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS