Katarina Witt i tårar när tyskt par vann

Nytt världsrekord av Bruno Massot och Aljona Savtjenko

1 av 3 | Foto: Bernat Armangue / TT / NTB Scanpix
SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

GANGNEUNG. På läktaren satt legendaren Katarina Witt med tårfyllda ögon.

Anledningen?

Tysklands Bruno Massot och Aljona Savtjenko säkrade OS-guldet i paråkning efter att ha satt nytt världsrekord i friprogrammet.

– Jag kan inte fatta att drömmen har blivit sann, säger Savtjenko, som har varit på guldjakt sedan 2002.

Bruno Massot kom av sig helt under det korta programmet och svarade för en dubbel Salchow när han, precis som Savtjenko, skulle utföra en trippel.

– OS avgörs vart fjärde år och då kan jag inte acceptera ett sådant löjligt misstag, sa han efter den första tävlingsdagen.

Det tyska paret låg med 76.59 poäng på fjärde plats inför det fria programmet. Då, när det som bäst behövdes, utförde Bruno Massot och Aljona Savtjenko det perfekta programmet.

Witt i tårar

Till tonerna av Armand Amars ”La Terre vue du ciel” tog de över isen för att till slut äga hela Gangneung Isarena och konståkningsvärlden.

Katarina Witt följer tävlingarna på plats och kunde inte hålla tårarna tillbaka och det berodde inte bara på det vackra. Den i dag 52-åriga legendaren som vann OS-guld i singelåkning 1984 och 1988 upplevde förmodligen det domarna skulle bekräfta, att ett bättre friåkningsprogram aldrig tidigare har genomförts.

Galen glädje

När Bruno Massot, 29, och Aljona Savtjenko, 34, tittade upp mot jumbotronen och fick se poängen 159.31 visste de inte vart de skulle ta vägen. Idrottsmän som sätter världsrekord gör sällan det.

Det gav totalt 235.90 poäng men då återstod tre par som hade högre poäng med sig från det korta programmet.

Men nej, den här dagen tillhörde Bruno Massot och Aljona Savtjenko, som har tävlat i samtliga OS sedan 2002 och drömt om ett OS-guld lika länge.

– Det är viktigt att aldrig ge upp och det gör inte jag. Det här betyder allt för mig, säger Savtjenko på den följande presskonferensen.

VM-guld och OS-silver

Kineserna Wenjing Sui och Cong Han, som är regerande världsmästare, fick nöja sig med silvret medan bronset gick till Meagan Duhamel/Eric Radford, Kanada.

Det nordkoreanska paret Ryom Tae-ok och Kim Ju-sik slutade på 13:e plats.

Tre OS-fakta om konståkning 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM