Motorlistan special

SPORTBLADET

Lewis Hamilton, Kimi Räikkönen, Sebastien Loeb, Marcus Grönholm och Casey Stoner – samtliga är stora profiler från motorsportåret 2007.

Men vilka är det som gjort störst avtryck?

Här presenterar Sportbladets Anna Andersson sin egen personliga lista över årets motorsportprofiler 2007.

1 Casey Stoner

The rolling Stoner är numera kung Stoner. 2007 skulle vara Valentino Rossis comeback år, men storstjärnan tvingades hela tiden att stå i skuggan av den fantastiska 22-åringen Casey Stoner.

En australier som gjorde sitt andra år i MC-sportens kungaklass.

Stoner inledde med en seger i premiären, tog två vinster till på de kommande tre loppen och säkrade VM-titeln när tre lopp återstod – och därefter vann han ytterligare två lopp och avslutade säsongen med en andraplats.

Valentino Rossi lär inte bli överkörd en säsong till och 2006 års världsmästare Nicky Hayden vill ha revansch. 2008 kan bli riktigt, riktigt skoj.

2 Kimi Räikkönen

Det var många som tvekade när det blev klart att Kimi Räikkönen skulle ersätta Michael Schumacher i Ferrari. Kritikerna pratade om att han sliter ut materialet, inte snackar med teamet och inte tar Michael Schumachers hjälp.

Men den coola, kalla nordbon visade direkt vad han kan. Han var VM-trea, 17 poäng bakom ledaren Lewis Hamilton när två lopp återstod – men vann de två avslutande loppen och tog Ferraris första VM-titel sedan Michael Schumacher 2004.

3 Colin McRae

Skotten som flyttade gränser för vad en bil klarar av lämnade oss efter en tragisk helikopterolycka i september. Han var mannen som var större än sin egen sport, mycket tack vare det dataspel som lånat hans namn och sålts i över tio miljoner exemplar. Det, och hans tuffa körstil, gjorde honom känd långt utanför rallyvärlden.

4 Jimmie Johnsson

Mästare för andra gången på två år och dessutom så säkrade han titeln genom att vinna fyra av dem fem avslutande loppen. En insats som har gjort att man inte längre snackar om de tre stora inom Nascar, Dale Earnhardt Jr., Tony Stewart och Jeff Gordon har fått sällskap av den 32-årige Jimmie Johnson från San Diego.

5 Mattias Ekström

Mästare i DTM, men framför allt slog han Michael Schumacher i finalen av prestigefyllda Race of Champions och blev mästarnas mästare.

En världskändis i Tyskland – och en vanlig kille i Sverige. Men hur som helst årets svensk inom motorvärlden.

6 Sébastien Loeb

Det var Marcus Grönholm som hade greppet om rally-VM, finländaren bara skulle avsluta sin karriär med ett guld – men den fenomenale fransmannen var för bra. Loeb tog sitt fjärde VM-guld på lika många år och det har bara legendaren Tommi Mäkinen lyckats med tidigare.

Nästa år talar allt för att han tar sitt femte guld, ett VM utan Grönholm vem ska då kunna hota kung Loeb?

7 Lewis Hamilton

Rookie och motorvärldens absolut största överraskning 2007. Hade han inte drabbats av svaga nerver på slutet och plötsligt gjort de klassiska nybörjarfelen hade Storbritannien haft en världsmästare i formel 1. Lewis Hamilton överraskade alla – inklusive sin teamkollega Fernando Alonso som gav upp efter bara en säsong i samma team.

8 Fernando Alonso

2007 blev en sportslig flopp för Fernando Alonso – VM-trea och ifrånåkt av en rookie. Men han var ändå rubrikernas man – eller vad sägs om:

Parkeringen i Ungern där han bromsade bort sin stallkompis.

Det tysta kriget med stallchefen Ron Dennis.

Spionskandalen där han angav sitt team.

9 Josh Coppins

Han var årets dominant i MX1, motocross, och tog över efter den oövervinnelige Stefan Everts.

Men en axelskada förstörde för Nya Zeeländaren och den stora VM-ledningen försvann när han tvingades avstå två VM-deltävlingar i rad och sedan inte kunde göra sig själv rättvisa när han försökte sig på en comeback. VM-guldet gick till Steve Ramon, Belgien.

10 Andy Piraulx

Storbrittanniens – och motorvärldens bortglömda världsmästare. Han har nu vunnit WTCC, VM i standardvagnar, tre gånger i rad, räknar man EM-titeln 2004 blir det fyra år i rad. I sitt hemland lever han och Superbikevärldsmästaren James Toseland i skuggan av Lewis Hamilton, trots att de är betydligt mer framgångsrika.

Bubblare: PG Andersson

Ett väldigt svenskt – och subjektivt – val, men eftersom det inte vimlar av svenska världsmästare är det kul att det finns en i rallyns juniorklass. Nästa år blir det WRC-debut för PG och hans kartläsare Jonas Andersson, de ska köra Suzukis nya SX4 i Monte Carlos VM-deltävling i slutet av januari och i Svenska Rallyt.

MOTORSTOPP

Spionskandalen

Ferrarimedarbetaren Nigel Stepney lämnade över ett dokument med information om bilen till sin McLaren-Mercedes designchef Mike Coughlan. Ferrari sparkade den förre chefsmekanikern Stepney och McLaren-Mercedes gjorde samma sak med Coughlan som sedan fick 100 miljoner dollar till FIA och de diskvalificerades ur konstruktörsmästerskapet.

Sedan visade det sig att Phil Mackereth som lämnat McLaren för Renault tagit med sig ungefär lika mycket material. FIA ansåg att även fransmännen gjort sig skyldiga för spionage, men de slapp straff.

Kan någon förklara det? Är inte alla lika inför lagen?

ARTIKELN HANDLAR OM