Pärson på pallen

avTobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenskan slutade trea i superkombinationen

Från startbåset såg Anja Pärson värsta konkurrenten Maria Riesch köra ur.

Segerchansen fanns där – men också nervositeten.

– Tyvärr blev jag bara ännu mer nervös av att se henne åka ur, säger Pärson, som till slut blev trea.

Foto: AP
Tummen upp Anja Pärson knep bronspengen i superkombinationen.

Anja Pärson slapp en sjätte fjärdeplats i vinter. På lördagen kom i stället säsongens andra pallplats, i superkombinationen i österrikiska Altenmarkt-Zauchensee. Jessica Lindell Vikarby kom på 15:e plats.

Pärson låg tvåa efter störtloppet, men hade slalomsuveränen Maria Riesch tätt bakom. Riesch har varit i det närmaste oslagbar i slalom i vinter och har vunnit fyra raka tävlingar. Men kanske tog tyskan lite för lätt på banan, som brukligt i superkombination lite lättare stakad än i en renodlad slalomtävling. I stället för att hämta en väntad seger åkte Riesch ur och blev utan poäng.

För passiv åkning

Ett gyllene läge för Pärson att ta säsongens andra världscupseger kan tyckas. Men även en veteran som Pärson har ibland att kämpa mot nerverna – och det blir knappast bättre av att världscupledaren gör ett onödigt misstag precis innan.

– Man har sådana dagar ibland, när det är lite mer nervöst. Jag önskar att jag kunde tänka att ”nu har jag chansen”, men i dag gick det inte, säger Anja Pärson till TT.

– Jag åkte lite för mycket på resultatet, blev lite passiv i åkningen och då rinner det snabbt iväg.

Svenskan fick nöja sig med att bli trea efter amerikanskan Lindsey Vonn och österrikiskan Kathrin Zettel, men fick ändå ett nytt kvitto på att det i alla fall inte är något fel på formen.

Tvärtom.

– Jag är i storform, så jag hoppas att det rullar på nu. Jag känner mig helt hundra i kroppen, säger hon.

Att störtloppsdelen gick så bra – Pärson var bara slagen av kanadensiska överraskningen Larisa Yurkiw, som misslyckades totalt i slalomen – bådar gott inför söndagens störtlopp.

Ber till vädergudarna

Men precis som tidigare i vinter fruktar Pärson framför allt en av konkurrenterna: vädret.

I Lake Louise var det snöstorm när tävlingen avgjordes. I S:t Moritz ställdes störtloppet in helt eftersom det blåste för mycket.

Inför söndagens störtlopp hoppas hon därför bara på en sak: bra väder. Men det ryktas om regn.

– Det vore så typiskt, utbrister hon. Risken är att det blir som innan, när jag kört bra hela träningsveckan men det är helt andra förutsättningar under själva race-dagen.

– Så jag hoppas att jag har vädergudarna med mig.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint