Här dyker ett nytt svenskt OS-hopp upp

Publicerad:
Uppdaterad:

Elina Eggers vann EM för nationsmästare

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Hemmahoppet Elina Eggers visade storform inför kommande OS-uttagningar när hon tog en övertygande seger i damernas höga hopp i EM för nationsmästare.

Innan segerintervjuerna var klara hade Elina Eggers fått ihop nästan lika många kramar som poäng. 20-åringen, som tävlar för Stockholmsklubben SK Neptun, var en populär vinnare på hemmaplan i Eriksdalsbadet i Stockholm.

– Det känns jättehärligt att få visa vad jag kan, särskilt när så många som jag känner är här och tittar, säger en strålande glad Elina Eggers till TT.

Eggers gick under förmiddagen vidare till final som fjärde bästa hoppare och gick från klarhet till klarhet i de fem finalhoppen. Hon kunde till och med kosta på sig att kasta slängkyssar till publiken redan innan sista konkurrenten Valentina Marocchi, Italien, gjorde sitt sista hopp. Segermarginalen blev till slut drygt 32 poäng.

– Det enda att anmärka på var en liten miss i mitt andra hopp, men jag ska väl vara glad över alla hopp som funkade i stället.

Och som de fungerade. De två sista hoppen, däribland två och en halv volt framåt med en skruv i pik, satt perfekt och Eggers blev överöst med åttor och nior från domarna.

Totalpoängen blev 339,75, bara sex poäng från det personliga rekordet som hon satte i höstas.

Seger är Eggers hittills största, även om många av de bästa europeiska hopparna saknades i hopptornet och laddade upp på annat håll.

Simhoppningslandslagets förbundskapten Ulrika Knape-Lindberg hade bara väntat på framgången. Hon hoppas att förstaplatsen ska ge Eggers extra skjuts i World cup i Kina i slutet av februari. Där kan Eggers bli OS-klar om hon tar en topplacering.

– Men i nuläget vet vi väldigt lite om fördelningen av OS-platser. Vill det sig illa kan det dröja till slutet av juni innan vi vet vilka som får åka.

I nuläget är Anna Lindberg ensam svensk som kan vara säker på att få åka till Peking-OS i augusti. På lördagen kom hon i par med Martina Andrén trea i damernas synkrohoppning på tremeterssvikten bakom Italien och Ryssland. På söndag tävlar Lindberg individuellt i sin OS-gren på tre meter.

På herrsidan slogs Alexander Andresen och José Egana ut i försöksomgången på tre meter. Finländaren Joona Puhakka vann i överlägsen stil.

Mattias Danielsson/TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN