Jimmy Lidberg rasar

Av: Fredrik Falk

Publicerad:
Uppdaterad:

Forne brottaren: ”Finns andra sporter som är värre”

1 av 8 | Foto: NILS JAKOBSSON/BILDBYRÅN
JIMMY LIDBERG, 30 ÅR. Tårarna i London, där han grät öppet med frugan rakt in i tv-rutorna, är redan klassiska. Det, OS-bronset, var belöningen efter drygt tio års slit i världstoppen. Har beslutat sig för att lägga av.

Beslutet att uteslutna brottningen från OS rör upp starka känslor på hemmaplan.

OS-bronsmedaljören Jimmy Lidberg är väldigt kritisk mot beskedet – som han menar är obefogat.

– Den spontana reaktionen är att det känns förjävligt, säger han till Sportbladet.

Det verkar som brottningen har gjort sitt som OS-gren.

Den klassiska sporten kommer att uteslutas av IOK (internationella olympiska kommittén), enligt AP. Svenska brottarhjälten Jimmy Lidberg, som tagit medalj på både VM, EM och i OS sågar nu IOK:s beslut.

– Det är sorgligt, det är ju den äldsta äldsta idrotten vi har. Det känns som det är något som kommit fram då för att de ska ta ett sådant beslut. En stor skandal eller liknande. Eller att de ska begränsa antal stilar, men bara det är ju ett fall, säger han.

"Titta på cykelsporten istället"

Den nu 30-årige Lidberg, som drog sig tillbaka i januari, menar att det finns en rad andra sporter som borde ligga sämre till än brottningen i frågan om uteslutning.

– Tyvärr är ju elitidrotten inte fri från skandaler. Brottningen har fått en extra lampa över sig och fått en hård stämpel. Men kolla på fotbollen, börjar man gräva där kommer det nog fram en del skit också.

Han fortsätter:

– Brottningen har ju varit relativt befriad från doping under senare år, men titta på cykelsporten där det är väldigt mycket av det. Det borde uteslutna sådana idrotter också i så fall, kan man tycka, säger han.

Sporten har under en lång period fått många att reagera – främst har det handlat om kontroverser gällande domarnas bedömningar.

– Det har ju handlat om vanliga bedömningssituationer. Det är ju inte fråga om skandaler som mutor eller nått.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN