Somalia satsar mot VM – i bandy

”Ett annorlunda och roligt projekt”

Per Fosshaug trodde att han hade upplevt allt inom bandyn.

Det hade han inte.

48-åringen blir förbundskapten – för VM-satsande Somalia.

– Det är en lite crazy, härlig, pittoresk och vansinnig idé, säger han till Sportbladet.

Per Fosshaug.
Per Fosshaug.

Efter fem säsonger valde Per Fosshaug att lämna tränarjobbet i Tillberga, men det innebär inte att han överger bandyn. Den förre landslagsstjärnan ska leda klubbens ungdomssatsning och fortsätta som expertkommentator på TV4.

Nu kan han lägga till ytterligare en rad på visitkortet, som Somalias förbundskapten. 48-årige Fosshaug, som spelade nio VM-turneringar, har sedan i vintras fört diskussioner med Borlänge Bandy och Borlänge kommun, som ligger bakom satsningen.

”Där är idrotten viktig”

De tilltänkta spelarna är bosatta i Borlänge, där det bor cirka 3 000 somalier. 50 personer kom till upptaktsträffen, så det saknas inte spelarunderlag.

– Det är ett integrationsprojekt och det är det som gör det så spännande. Titta på klimatet i Sverige... SD blir starkare och starkare och det är likadant i Borlänge. Det handlar om rädsla, så det är viktigt att få till möten och integrera. Där är idrotten viktig. Ingenting är bättre än fotbollen på att förbrödra. Alla nationaliteter är välkomna, och startar vi med idrotten brukar det bli bra, säger Fosshaug.

Bandyprofilen, som bodde i Borlänge från två till 25 års ålder, behövde ingen längre betänketid innan han tackade ja till uppdraget.

– Nej, det var en sådan svindlande tanke och kittlande idé. Först tänkte jag som alla andra, att det här inte kan vara sant. Sedan, när jag tänkt två och tre gånger, insåg jag att det är ett lysande projekt. Samtidigt vill jag ge tillbaka till Borlänge. Saker och ting har förändrats där och det här kan bli en positiv sak för stan, säger Per Fosshaug.

Målet: stora VM

Somalierna ska träna med Borlänge Bandy och Fosshaug räknar med att finnas på plats en gång i veckan.

– Landslaget ska vara en morot för att få in dem i klubblaget och verksamheten. Målet är att ta oss till Irkutsk och spela VM där. Är saker omöjliga att nå är det lättare att göra det. Då blir det inte så mycket press.

Fick du förfrågan från Svenska bandyförbundet, om att bli svensk förbundskapten?

– Nej, det har jag inte fått och det hade inte varit möjligt. Kanske blir det så någon gång i framtiden, men just nu är det Somalia som gäller. Jag vet inte om det är det svåraste eller lättaste uppdraget jag kunde få, säger Per Fosshaug.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN