Förare med F1-meriter kör STCC

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter 15 år utomlands kör Björn Wirdheim racing på hemmaplan igen

Ett nytt samarbete mellan Picko Troberg och Björn Wirdheim

Han var senaste svensk i F1.

Nu vänder Björn Wirdheim hem.

Till Sverige och STCC.

– Det är en comeback i Sverige och i Europa, säger han.

Under 15 år har Björn Wirdheim tävlat internationellt, i Sverige är han mest känd för att han vann F3000 2003, fick testa F1 för Jordan och BAR och därefter blev officiell testförare för Jaguar.

Under 2004 tillhörde han Jaguars F1 team då han kompletterade förartrion med Mark Webber och Christian Klien där han körde under fredagsträningarna, men när Red Bull köpte stallet fanns det ingen plats för Björn. Svensken fortsatte karriären i Japan där han först körde Formula Nippon och sedan 2007 har han kört Super GT Series.

Samarbetar med legendar

Men nu vänder han hem till Sverige och STCC som har slagit sig samman med TTA, där han ska samarbeta med motorsportlegendaren Picko Troberg.

– Det finns många anledningar till varför det här känns helt rätt just nu, säger Björn Wirdheim i ett pressmeddelande.

– För det första har jag sökt efter en väg tillbaka till europeisk racing under de senaste åren. Som svensk har jag naturligtvis följt utvecklingen i STCC, och med tiden har mitt intresse för serien vuxit. I år är det för första gången möjligt att rent kalendermässigt kombinera mina åtaganden i Japan med en styrning på hemmaplan, och att dessutom göra det med rätt förutsättningar.

Vinna race och titeln

Han har inte tävlat i Sverige sedan 1997 och ser engagemanget i STCC som en comeback.

– Det är en comeback till Sverige, och en comeback till Europa. Jag har ju tävlat för fullt borta i Japan och kommer som sagt att fortsätta med det även i år, men det är definitivt en comeback på hemmaplan. Både jag och Picko återvänder till svensk racing i år, så det råder ingen tvekan om att vi är motiverade!

– Jag vet att motståndet är tufft i STCC  Elitserien i Racing, men jag är inte här för skojs skull. Jag, Picko och alla våra samarbetspartners delar samma mål; vi vill vinna race och vara med och slåss om titeln.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

STCC