Ett mycket märkligt agerande av SVT

SPORTBLADET

Åtta dagar kvar inleder Mats Nyström ”Sportnytt” med. När det borde ha varit ”i morgon avgörs den europeiska fotbollens framtid”.

Men det är som vanligt. I TV-sportens värld finns varken fotbollsindustrin eller kränkandet av de mänskliga rättigheterna i Kina.

Anja Pärsons formkurva, elitserien i ishockey, tennis i Australien och egenreklam anses av SVT-sporten viktigare att redovisa än att förklara mellan vilka kommersiella och politiska krafter som avgör valet av Uefa-president.

SVT:s agerande blir ännu märkligare då ”Sporten” i TV4 bevakar Uefa-valet. Med tanke på kanalernas skilda ägaruppdrag borde det ju vara tvärtom.

Samtidigt har folkpartiet gjort ett svårtolkat utspel om hur public service ska bedrivas och SVT fått en ny ledningsgrupp där sporten får en överchef. Kulturministern har tidigare pekat med hela handen och sagt att det inte är en självklarhet att SVT ska köpa in dyra idrottsevenemang. Tre viktiga mediapolitiska händelser som påverkar framtidens sportutbud i SVT.

Eller det som blir av sportutbudet. För med den attityd av skyddad verkstad som SVT-sporten bedrivs finns det absolut ingen beredskap att ta itu med verkligheten.

Saudi Sport 2 och algeriska tvåan ligger i fjärran tv-länder. Så det blev en torsdag utan direktsänd fotboll. När hände det senast?

Trav är det mycket i tv just nu. Men nog är det snålt av TV4 Plus att på söndag bara ägna en halvtimme åt Prix d’Amerique. Nog är loppet värt mer sändningstid än en vanlig V64-omgång. Placeringen i TV4 Plus är också den märklig. Huvudkanalen TV4 borde vara den givna platsen. Men italiensk bottenfotboll är tydligare viktigare.

Magnus Dahlborn och Per Stümer växer alltmer samman till ett njutbart kommentatorspar. Euroleague i basket blir med paret något begripligt. De två gör att man förstår varför basket är en stor publiksport i södra Europa. De gör det genom att ge oss tittare mängder av fakta, naturligt invävda i kommenterandet och analysen av skeendet.

Bäst

Sämst