Svensk seger i VM-premiären

SPORTBLADET

Ingen tv-sändning, Radiosporten är inte på plats än, det var 22 grader sibirisk kyla – och ett Sverige på halvfart vann premiärmatchen mot Kazakstan med 8–1.

Bandy-VM fick knappast en stekhet inledning.

Öppningsmatchen var dessutom precis så som inledningsmatcher i VM brukar vara. Lågt tempo, avvaktande, slarvigt till en början – och så en pliktskyldig tempoökning i andra halvlek och en klar seger.

– Vi gjorde en svag första halvlek. Alla spelare var långt nere och snurrade runt och vi var otajmade. I andra så gjorde vi det vi sa att vi skulle ha gjort från början, och då gick det bättre, sade förbundskaptenen Anders Jakobsson.

Sverige hade som vanligt inga problem att manövrera ut Kazakstan när de verkligen ville, och segern kunde ha blivit ännu större.

Daniel Andersson gjorde fyra av målen – han kostade till och med på sig att missa ett öppet mål från tre meter – och gjorde en bra VM-debut.

– Det är fantastiskt kul att få vara här och att dessutom få peta in några bollar. Vi gjorde trots allt en hel del mål, och flera av dem var riktigt snygga, sade han.

Andreas Bergwall var också bra i det svenska målet, den enda boll han släppte in var efter en straffretur, men det var ju inte så många som fick se det.

Litet intresse

Svensk tv har ju valt att satsa på andra evenemang denna period.

– Det är jättetråkigt att det inte visas i tv, och märkligt att man lägger ett VM samtidigt med ett annat vinter-VM, det i Åre. Det påverkar ju naturligtvis intresset, sade Bergwall.

177 svenska journalister är ackrediterade till Melodifestivalen i Jönköping till helgen, och det förväntas över 400 till finalen i Globen.

Trots att man slipper både tonartshöjningar och Anna Book är den samlade svenska journalistkåren i Kemerovo blott tre man stark än så länge – två fotografer och en reporter.

– Vi får kanske börja sjunga i stället, sade Bergwall om det klena intresset hemifrån.

– Men hela problemet är att VM ligger vid fel tidpunkt. Man måste komma överens om att det är bättre att spela efter säsongen för alla parter. Det finns ju hallar överallt nu, och till och med alla svenska klubbar kan ju ha bra is fram till 1 april om det skulle krävas. Vi måste få till en ändring.

Förändring på gång

En ändring kan vara på väg redan till nästa år.

På lördag hålls det internationella förbundets kongress och då ska spelort samt speltid för VM 2008 beslutas. Sverige ligger bra till att få mästerskapet, och finalen lär spelas i Västerås nya bandyhall – och då spelar årstiden ingen roll.

För landslagets del väntar möte med Vitryssland på måndagen, där allt annat än tvåsiffrig seger skulle vara en sensation.

På tisdag börjar VM på riktigt med mötet med Finland.

Och då är det så hett att till och med Radiosporten sänder direkt.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy