Hammarby förlorade mot gruppjumbon

SPORTBLADET

Missar förmodligen avancemang i Champions League

Hammarby hade chansen att ta ett stort steg närmare slutspel i handbollens Champions League.

Men gruppjumbon Club Kozina från Slovenien ville annat och tog förmodligen sista chansen till avancemang genom seger med 32–28.

– Vi gjorde en massa enkla missar, det ger mig huvudvärk just nu, säger Staffan Olsson, tränaren i Hammarby vars fans skämde ut sig med bengaliska eldar.

En seger i den tredje omgången skulle ge stockholmarna ett bra utgångsläge inför fortsättningen samtidigt som Kozina, med två raka förluster, med all sannolikhet skulle vara borta från diskussionen om vidare avancemang.

Men det var ett darrigt Hammarby som intog Hovet i Stockholm, endast storspel av målvakten Michael Jansson gjorde att laget ändå hängde med. Å andra sidan stod en annan av matchens lirare på andra sidan, målvakten Mustafa Torlo, så det var ingen slump att lagen följdes åt i början och att målen uteblev.

När Erik Höglund sprang igenom och helt fri satte 10–8 bakom Torlo så trodde nog ändå de flesta att Hammarby skulle gå ifrån och vinna. Men så blev alltså inte fallet.

– De hade ett lite annorlunda försvar mot för vad vi är vana med, dessutom är de en storlek större och individuellt skickligare på alla platser jämfört med svenska lag, säger vänsternian och fyramålsskytten Tobias Karlsson som hade det tungt trots sina 196 centimeter.

Staffan Olsson fortsätter:

– Vi spelade bra några minuter in i andra men vi slänger iväg en massa enkla passningar, flera i rad när vi har dom på g, säger han besviket.

Efter uddamålsunderläge för Hammarby i paus rivstartade laget i andra halvlek. Tobias Karlsson kvitterade och satte därefter ledningsmålet 16–15, allt i den första minuten. Men återigen kunde slovenerna komma tillbaka, inte minst genom matchens gigant, bjässen Radoslav Stojanovic som gjorde 11 mål och vars skytte Bajen aldrig fick stopp på.

– Vi försökte punktmarkera honom en period, men då gjorde de mål på andra lägen, säger en besviken Olsson.

– Det finns alltid mycket man kan göra bättre när man har förlorat.

När Michael Apelgren satte sin femte straff till reducering 21–22 var det närmaste hemmalaget kom, två snabba baklängesmål följde och sedan kändes det kört. Och när Erik Höglund sedan missar ett friläge och Kozina i stället kan vända spelet och göra 22–25 var det signifikativt för matchen.

Hammarbyklacken svarade med något som kändes som taget från Söderstadion – bengaler. Som tur var utan att någon kom till skada. Men naturligtvis en besvikelse enligt ordföranden Johan Hornhammar.

– Väldigt tråkigt, det är första gången vi råkar ut för det. Men jag stod just bredvid och jag tror vi fick tag på rätt kille, säger han.

– Tänk om dom hade tänt på inne i Eriksdalshallen, vad hade hänt då? Man hade kanske tvingats utrymma hela hallen.

Tur i oturen då att Hammarby av säkerhetstekniska skäl inte får spela sina Champions Leauge-matcher i normala hemmaarenan Eriksdalshallen.

I den andra matchen i gruppen krossade Barcelona grekiska Panellionios med 37–22 vilket innebär att det nu är tre lag på två poäng som slåss om andraplatsen och åttondelsfinal bakom de spanska suveränerna.

Mårten Lundmark/TT