Annikas dåliga år: Bäst av alla

Foto: PR-RESA Annika Sörenstam var totalt överlägsen i Dubai och när säsongen nu snart ska summeras så är hon fortfarande världsetta – trots frånvaron av sådana resultat vi är vana vid.
SPORTBLADET

Inför sin första turnering I Mellanöstern fick Annika Sörenstam en traditionell arabisk burka I gåva. Hon kunde ha spelat med den i Dubai Ladies Masters och ändå vunnit – för så överlägsen var hon.

Det blir svårare att vinna säsongsfinalen i Florida om tre veckor.

Då avgörs hela säsongen under en helg.

Det snackades länge om att Annika Sörenstam har haft ett dåligt år. Men när 2006 snart summeras kommer hon ändå att vara världsetta och kan mycket väl även vara etta på penninglistan. Inför säsongsfinalen i West Palm Beach om tre veckor är formen bästa tänkbara. Sörenstam vann i helgen Dubai Ladies Masters efter ledning från start till mål och nu har hon tre vinster och tre andraplatser sedan augusti. Inte illa för att vara ”ett dåligt år”.

Sörenstam lämnar i dag Dubai med den vackra segertrofén, minnen från en ökensafari och den vackra burkan hon kan dra över huvudet. Men någon större utmaning var Dubai egentligen aldrig. Annika sa efteråt att ingen direkt utmanade henne och att hon bara var nervös vid segertalet, eftersom det fanns kungligheter runt 18:e green. Det säger en del.

Ingen utmaning

Turneringen i Dubai hade hälften av normala prispengar i USA och ett startfält som inte imponerade, utanför den absoluta toppen av ledartavlan. Sörenstams besök känns mer som en pr-resa än en tuff golfutmaning.

I mitten av november blir det tuffare, då finns drygt sju miljoner kronor i potten av ADT Championship, som avslutar USA-touren, och avgör all statistik för 2006. Först då vet vi om Annika Sörenstam kanske till och med har haft ett precis lika bra år som vi har blivit bortskämda med tidigare.

Inför avslutningen av Volvo Masters på herrarnas Europatour var fyra svenskar bland de tio bästa, lite symboliskt för det 2006 som varit det bästa någonsin för svenska golfare på hemmaplan. Hade golfgudarna varit på bättre humör igår hade Johan Edfors orkar hela vägen (han hade länge ledningen sista varvet) och därmed vunnit sin fjärde titel under sin rookie-säsong. Vilken saga det varit.

När Europatouren nu kan summeras har vi tre svenskar (Robert Karlsson, Henrik Stenson och Johan Edfors) bland de tio bästa på penninglistan, Order of Merit. Och nye Christian Nilsson har slagit längst av alla.

Svenska spelare vann nio titlar på touren under säsongen, bara England var värre med tio.

Men trots att det just nu faktiskt finns fem svenskar bland de 50 bästa på världsrankingen är det bestående intrycket av kanonsäsongen 2006 att ”det är väl själva f-n att ingen ska få till det i en major”. Om svensk golf skulle trilla ner i en djup svacka framöver skulle ingen minnas de 69 segrar vi har på Europatouren – för det är majors som räknas. Det är majors som skapar legender.

Men chanserna nästa år ökar. Räkna med fem, sex svenskar på både Masters och US Open, tack vare världsrankingen. Så bra har vi aldrig laddat när vi siktat is oss på något av de finaste man kan vinna i golfvärlden. Det är fantastiskt.

Till sist ett läckert konstaterande. Det är sensationellt att Jesper Parnevik och Helen Alfredsson fortfarande utmanar – och har ett spel som kan ge segrar. Jag som trodde de skaffat andra intressen.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf