Hela Valencia räknar med seger

SPORTBLADET

”Jag vet inte mycket om Elfsborg”

Foto: Fruktad duo David Villa och Fernando Morientes räds inte Elfsborg.

3–0, 4–1, 5–2 – mot Spartak Moskva, Barcelona och Lazio.

Valencias hemmafacit i Champions league de senaste åren gör det lätt att förstå att matchen mot Elfsborg inte är den största i klubbens historia.

Intresset för Valencias fotbollslag är enormt. Före, under och efter träningen står ett hundratal förväntansfulla barn tillsammans med pappor och mammor under den stekande heta solen och drömmer om att deras idoler ska signera just deras fotboll. Eller, ännu bättre, bli fotograferad tillsammans med någon av spelarna - allra helst David Villa.

Det går ett sus genom folksamlingen. Dörren öppnas... och ut kommer en vaktmästare. Nytt sus: Noooooo...

Några minuter senare smiter anfallsstjärnan bakvägen in på måndagens presskonferens. Till de spanska journalisterna säger Villa att han är sugen på att göra sitt 50:e mål i klubben och att laget siktar på en klar seger med två, tre eller fyra mål.

Dubbla budskap

Senare berättar Villa för svensk press att Elfsborg är ett tufft lag att möta och att det viktigaste i en så här svår och viktig match är att hålla tätt bakåt, men att han hoppas att Valencia ska kunna göra ett eller två mål om det går bra.

Varifrån den plötsliga respekten kommer är svårt att lista ut. Den 25-årige landslagsanfallarens kunskap om boråsarna är begränsad.

– Jag vet inte så mycket om Elfsborg. Tränaren kommer att ha en genomgång före matchen, men det är när vi är på planen som vi får se vilka de är.

Klent intresse

Om Valenciaspelarnas intresse för Elfsborg är svalt är publikens engagemang för matchen iskallt. För hemmafansen börjar Champions league först i höst. Och Elfsborg är något obekant lag som bara råkat hamna i vägen, inget mer.

För att försöka fylla Mestallastadion, som har plats för omkring 52 000 åskådare, släpper klubben in innehavare av säsongskort gratis. För åskådare utan säsongskort kostar biljetten en fjärdedel av vad det kostar att gå och se en match i ligan.

Åtminstone en människa i Spanien har ägnat Elfsborg några tankar: Quique Sanchez Flores, Valencias tränare. Han har sett flera matcher med Elfsborg och säger - artigt eller uppriktigt är svårt att veta - att han är full av respekt för de svenska mästarna.

”Vi är bättre”

– Det är en av de viktigaste matcherna i år och vi måste spela riktigt bra för att slå dem, för det är vår skyldighet att visa att vi är bättre. Men Elfsborg är ett bra lag med mycket starkt försvar och en kvick högerkant. Vi måste se upp för fler spelare än Svensson och Svensson. De har flera spelare med internationell erfarenhet.

Att Elfsborg inte har släppt in ett enda mål på fyra tidigare kvalmatcher skrämmer inte Quique Sanchez Flores:

– Vi ska hitta på något som de andra lagen har misslyckats med, säger han och ler.

TT