Kvar i botten

SPORTBLADET

Sandlin: BP åker ur – har för få hemmamatcher kvar

Foto: kort lycka Brommapojkarna spelade ut Örebro i går – men de kommer inte lyckas förnya det allsvenska kontraktet, spår Lasse Sandlin. ”Tyvärr, kära BP”, skriver han. ”Ni har för få matcher kvar på Grimsta för att överleva!”

Hemmet har sina fördelar. Hemmaplan likaså.

Inte bara som den brittiske skådespelaren Henry Ainsley fick till det: ”Hemmet är en plats där du kan klia dej var som helst”.

Utan också för att det är på hemmaplan du tar de flesta poängen, och det är dessa som till slut avgör – till exempel en allsvensk bottenstrid.

Så tyvärr, kära BP, tvingas jag agera glädjedödare efter er största allsvenska seger genom tiderna.

Ni har för få matcher kvar på Grimsta för att överleva!

Efter Brommapojkarnas 3–1 mot Örebro SK lever även den allsvenska bottenstriden.

Före söndagens sena Grimsta-match låg BP sist i tabellen.

Efter ordinarie 90 minuter låg ÖSK sist.

När domare Peter Fröjdfeldt lät visslan gå för full tid (90 + 3) hade Trelleborg övertagit jumboplatsen.

Just nu är det bara dessa tre lag på 15 och 16 poäng som är direkt inblandade, men både Gefle (20) och Gais (21) befinner sig farligt nära för att halka in i det.

Tempofattig match

Matchen BP–ÖSK var en riktigt tempofattig historia; knappast ens av allsvensk klass.

Vem som lurade vem att dämpa farten i första halvlek kan naturligtvis diskuteras, men som resultatet visar är även jag övertygad om, att det var BP som tjänade på detta.

Direkt i andra halvlek vred mittfältsdirigenterna Lars Larsen och Patrik Anttonen – de för dagen enda två med lätta ÖSK-fötter... – upp tempot, man ökade bollinnehavsprocenten från första halvlekens 53–47 till 61–39 i den andra men det enda som egentligen hände var ett antal straff-situationer...

Nu hade Fröjdfeldt en av sina mest förlåtande dagar och blåste varken för hands, för knuff i ryggen eller för livtag – ”jag räknar till åtminstone tre straffar”, sa ÖSK:s Patrick Walker efteråt – och därför kom matchen att avgöras med den hårda, pressade frispark som Håkan Malmström sköt 2–0 på.

Malmström – favorit

Mittbacken Malmström har blivit en personlig favorit det senaste året. Olycksgubbe senast mot AIK men även med dom minusen inräknade en av planens då bästa.

Följsam i spelet som få, brytsäker med långt ben när det behövs – och nu även målskytt.

Helt klart har BP:s backlinje ökat i motståndskraft, sedan Malmström fått sällskap i mitten av Markus Karlsson samtidigt som Pär Asp flyttat ut till vänster och bloggaren Richard Henriksson finns längst ut till höger.

En backlinje med fyra mittbackar, alltså... Ett gammalt Tommy Söderberg-koncept.

Arash Talebinejad nyttig matchen igenom – du såg väl har han duckade vid 2-0-målet?

Mattias Asper fumlade in ett mål på övertid men då hade han i princip redan räddat BP genom att göra sig stor, när Nedim Halilovic var igenom i första halvlek.

Trots allt detta kommer jag, som legitimerad glädjedödare, ändå fram till detta: det räcker inte, BP!

Problemet är det fortsatta spelprogrammet; att BP har för få matcher kvar på Grimsta och att man i dessa matcher möter för bra lag.

Hemmamatchen mot Hammarby tvingas BP spela på Stadion, medan man på Grimsta har att möta tabellettan Halmstad, tabelltvåan Elfsborg och tabellfemman Kalmar. Lär inte bli mångas fler hemmapoäng i höst...

Örebro däremot har till att börja med fem hemmamatcher på Behrn Arena och möter då bland annat tre lag – Gais, Helsingborg och Gefle – från nedre tabellhalvan.

Trelleborg har visserligen bara fyra matcher hemma men en av dessa är mot bottenkollegan Örebro, en annan är mot Kalmar som man inte släppt in ett mål emot hemma på tio år.

Stig fixade trippeln

Till sist: en kvalmig söndag som denna hade vi 08:or möjlighet att i snabb takt avverka tre högstadivisionsmatcher i rad: först 15.00 Hammarby–Umeå IK i damallsvenskan på Kanalplan, så 17.00 AIK–Gefle på Råsunda följt av 19.00 BP–Örebro på Grimsta.

Jag gjorde det inte. Men Stig Lindmark, från jobbet ledig TT-journalist, fixade trippeln:

– 75 minuter Kanalplan, 85 minuter Råsunda, 88 minuter Grimsta.

Starkt jobbat!

Sandlins tips