”Men man kan ackreditera fruar hit och dit”

SPORTBLADET

Brottarbråket trappades upp i direktsändning – Helena Allandi till attack mot förbundsbasen

Konflikten mellan Sveriges bästa kvinnliga brottare och brottningsförbundet trappades idag upp i SVT.

Enligt Helena Allandi har Håkan Gustâv ackrediterat sin fru på tävlingar, medan deras tränare inte har varit välkommen.

De kvinnliga brottarna Helena Allandi, 19, och Ida-Theres Karlsson, 23, har beskrivits som mobbare och bråkstakar. De har under en tid varit avstängda från landslaget men på ett möte igår kväll beslutade förbundet att tjejerna är välkomna tillbaka. Men bråket är inte över.

I SVT:s morgonprogram fick brottaren Helena Allandi och vice ordföranden Håkan Gustâv komma till tals. Enligt Helena Allandi har de blivit lovade att få ta med sig sin tränare Mikael Persson på tävlingar utomlands. Men det tillbakavisades av Håkan Gustâv som menade att man inte kan ackreditera mer än ett visst antal personer.

– Men man kan ackreditera fruar hit och dit, frågade Allandi då.

Enligt henne hade Håkan Gustâv med sig sin fru på en tävling och hon menar att då borde hennes och Ida-Theres Karlssons tränare bli ackrediterad istället.

– Det var en resa till Kina som jag bekostade själv. Min fru fick inte sitta nere vid mattkanten och det fick inte Mikael Persson heller så det är en viss skillnad, sade Håkan Gustâv.

Bråk om förbundskaptenen

Enligt Håkan Gustâv handlar bråket om att man för två år sedan utsåg Patrik Jansson som förbundskapten för damerna.

– Det föll väl inte Helena Allandi och Ida-Theres Karlsson i smaken. De hade föredragit sin personlige tränare Mikael Persson som förbundskapten, sade han i SVT.

Enligt Helena Allandi finns det dock helt andra förklaringar till att konflikten trappats upp till ett jättebråk.

– Just nu handlar det om en helt annan sak än det var förrut. Nu handlar det om att de anklagar oss för mobbning och en massa andra grejer som jag inte förstår någonting av överhuvudtaget.

Hon håller med Håkan Gustâv om att starten på bråket var utnämningen av Patrik Jansson som förbundskapten.

– Men nu den sista tiden har vi kunnat samarbeta någorlunda med Patrik och åka på tävlingar med honom utan problem.

Försökt lösa konflikten

Enligt Håkan Gustâv har man på olika sätt försökt lösa konflikten mellan Patrik Jansson och de två kvinnliga brottarna.

– Men jag håller inte riktigt med Helena. Det här sista handlar ju om att vi har fått en skrivelse till förbundet och där pratar man om den dåliga stämningen som man upplever bland de övriga aktiva.

Enligt honom har det kommit signaler från olika håll på att de andra kvinnliga brottarna upplever att Allandi och Karlsson försökt påverka dem att ta ställning mot Patrik Jansson.

– Det enda vi har gjort för att göra vår röst hörd är att säga att vi vill ha Micke med på tävlingarna. Det handlade inte om att vi ville ha honom som förbundskapten. Det handlar om trygghet, att vi ska kunna göra det bästa på mattan och det är väldigt väldigt viktigt.

Den 11 november ska förbundet ha ett möte med Allandi och Karlsson för att diskutera deras "sociala kompetens".

Håkan Gustâv erkänner att förbundet har en viss del i konflikten med Allandi och Karlsson.

– Jag tror att vi drog ut på den här medlingen lite för lång tid och tog inte till oss den information vi fick att det fortfarande var en påverkan ute bland de aktiva. Den som man kallat för mobbning, vilket jag kanske inte delar uppfattningen om. Det är ett starkt ord.

Susanna Vidlund