Stal showen – direkt

SPORTBLADET

SANDVIKEN

När Victor Engström, 17, gjorde sitt första allsvenska bandymål strax före jul ringde farmor och grinade av glädje.

Den historiska 3–3-bollen mot Villa har han sparat.

På onsdagen var det elitseriepremiär, Sandviken borta, och då gjorde Victor två redan i första bytet.

Med andra ord: ingen idé att samla bollar längre...

Foto: Victor Engström.

Det fanns gott om meriterade landslagskandidater på isen, när de båda grundseriernas tvåor – Norra Sandviken och Södra Västerås – spelade 4–4 i elitseriebandyns första tungviktsmöte.

Förbundskapten Anders Jakobsson fanns naturligtvis på plats på Jernvallen för en av sina sista spelaranalyser innan truppen till VM i Kemerovo i sydvästra Sibirien ska tas ut; ett VM som för Sveriges del inleds mot Kazakstan söndag 28 januari.

En riktigt VSK-familj

Gott om tunga kandidater – men det var en 17-årig jättetalang som stal showen i sitt allra första byte:

0–1 i 13:e minuten frispelad med ett genialt pass från Oscar Robertsson;

0–2 minuten senare nästan lika fri, pass Patrik Anderbro.

– När man möter så bra lag som Saik, så blir det ytor man kan utnyttja, säger blonde Victor i spelargången efteråt.

Lite längre än jag trott är han, 185 cm.

Hela tiden leende som man har rätt att vara efter en sån succé.

Och i dag ringer säkert farmor igen...

Victor Engström kommer från en riktig VSK-familj. Mamma Marie-Helene säljer bollar till halvtidslotteriet, farmor står i kiosken och pappa Torbjörn arbetar på VSK:s kansli.

Att Västerås väljer att satsa på en 17-åring ur egen fabrikation istället för till exempel en nyanländ 37-åring från Ryssland kan vid första ögonblicket verka konstigt.

Med lite mera eftertanke blir man istället bara glad.

Ett kanonmittfält

Strax före jul värvade VSK den från rysk bandy sparkade Jonas Holgersson, 87-faldig landslagsman med två VM-guld (1997 och 2005) och tre SM-guld på meritlistan.

Värvad som ledare men också som en spelare att ha i reserv. Vi var nog många som trodde att ”Holger” skulle hoppa in direkt, men så blir det alltså inte.

Andreas Westman, VSK-tränaren, förklarar varför:

– Kanske är jag lite gammaldags där, men här finns ju killar som slitit hela säsongen. Då ska dom spela först.

Sen har ju Andreas också ett av bandy-Sveriges bästa mittfält. Med veteranerna Anders Östling och Ted Andersson och med de egna produkterna Johan Geibert, Tobias Holmberg och Magnus Joneby.

Plus då denne Victor Engström som egentligen är mittfältare (i bland annat P 19-landslaget som snart ska spela VM i norska Drammen) även om han i dag i VSK används som forwardsavbytare och som, enligt Pelle Fosshaug, ”kan bli hur bra som helst”.

Västerås hade varit värt segern för sin kloka defensiv och sina snabba omställningar.

Västerås hade varit värt segern efter tre vackra spelmål plus en Michael Carlsson-hörna – att jämföra med Saiks tre hörnmål plus Patrik Nilssons rappa 4–4-mål efter Alexander Driagins förarbete. 3–1 i spelmål, alltså.

Med 4–4-målet håller Patrik Nilsson sin svit vid liv: mål för 15:e matchen i rad, hans 45:e, allt närmare Sergej Obuhovs rekord på 63 från 2001.

Premiärens sex matcher i elitserie och superallsvenska (två till spelas i dag) slutade något överraskande med Söder-övertag: bara en Norr-vinst (Edsbyn) mot två oavgjorda och tre Söder-segrar (Vetlanda, Motala och Boltic/Göta.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy