Silver för Nystrand och Westrin

SPORTBLADET

En silvermedalj kan värderas helt olika.

Bevis för det var Stefan Nystrand och Hanna Westrin i kortbane-EM.

– Det är väl så där, ok tid men inte ok lopp, sade Nystrand efter medaljen på 100 meter fritt.

– Jag är jättenöjd, har väl knappt kunnat smälta det, menade Westrin efter lagkappsilvret.

Ännu så länge simmar de båda under helt olika förutsättningar. Stefan Nystrand har blivit en etablerad stjärna i landslaget. Hanna Westrin är på god väg att bli det.

För Nystrand, nybliven världsrekordhållare på 100 meter, var silvermedaljen ingenting han kommer att minnas om ett par år. För Hanna Westrin som tog sin första medalj någonsin på seniornivå när hon var en del av det svenska lagkappslaget på 4x50 meter medley var det en medalj med särskild plats.

Fransk segrare

Nystrand slutade tvåa efter fransmannen Alain Bernard som vann på 46,39 – 34 hundradelar före svensken och 51 före trean, Filippo Magnini, Italien.

För Nystrand som hade sin formtoppning i höstas när han satte världsrekord med 45,83 på just 100 meter och vann guld i torsdags på 50 meter var det blandade känslor efteråt:

– Jag är inte missnöjd med att jag inte vinner men simningen sitter inte där.

Skillnaden mot tidigare i höstas syntes som tydligast under de sista 50 meterna. Nystrand som hade 23,7 då han slog världsrekord simmade sista 50 på 24,36.

– Det är jättestor skillnad. Men jag hade inte riktigt samma ork och var inte utvilad.

En halvtimme senare ramlade lördagens andra silver in för Sverige och den var betydligt mera oväntad. När Therese Alshammar tackade nej till EM i Ungern fick Magdalena Kuras hoppa in i ryggsimmet. Hon växlade över till Westrin, veteranerna Anna-Karin Kammerling och Josefin Lillhage förde sedan upp Sverige till en slutlig andraplats, 1,40 efter Tyskland som dessutom satte världsrekord (1.46,67).

– Jag är kanske inte så nöjd med min egen insats men jättenöjd att vara med om att ta medalj, sade Westrin.

– Jag hoppas att det inte blir den sista.

I final på söndag

Nu kan det bli så att hon inte behöver vänta mer än ett dygn på den nästa medaljen. Tidigare på lördagen hade hon säkrat sin andra individuella mästerskapsfinal när hon på 100 meter bröst bara var 15 hundradelar från sitt personliga rekord – 1.07,01.

En liknande tid i söndagens final och Westrin kan utmana om bronset efter favoriten Julia Efimova, Ryssland och Mirna Jukic, Österrike.

– Det är ju svårt att säga men det är klart att jag ska fightas om det. I dag blev det precis som jag tänkt mig men jag gick samtidigt inte för fullt i semifinalen. Jag kan simma mycket snabbare.

Kroatiskan Sanja Jovanovic hade också anledning att vara nöjd. Hon satte världsrekord när hon vann 50 meter rygg. Tiden 26,50 var en förbättring av kinesiskan Hui Lis rekord från 2001 med 33 hundradelar.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning