Mattias Nilsson sensationellt trea

SPORTBLADET

Reste sig rekordsnabbt efter sjukdom: ”Helt ofattbart”

Foto: Mattias Nilsson (t.h.) tog en smått sensationell pallplats i skidskyttesprinten i Pokljuka. Vann gjorde som så många gånger förr Ole-Einar Björndalen (mitten).

Pokljuka, Slovenien (TT) Mattias Nilsson gav Ole Einar Björndalen en rejäl kamp om segern i sprintloppet i världscupen.

– Det är helt ofattbart. För två dagar sedan var jag krasslig och hade inte en tanke på att kunna åka, säger Nilsson.

Han kom sensationellt trea.

– Men visst tusan var det plågsamt för kroppen, fortsätter Nilsson som var elva sekunder efter Björndalen.

Det är trots allt gott gry i den svenska sjukstugan i Pokljuka där Björn Ferry och Carl Johan Bergman fått packa ihop och åka hem till Sverige för att kurera sina förkylningar.

En småhostig Mattias Nilsson gick direkt från sjuksängen och gjorde ett riktigt kanonlopp.

– Det får jag tacka den tyske landslagsläkaren för. Han har sett till att jag fått bra vård och jag tror inte att jag kommer att lida för att jag åkte loppet, säger Mattias Nilsson.

Att sjukdomen satt ner krafterna fick den 25-årige Östersundsåkaren känna av på sista skidrundan in mot mål.

– Det var fruktansvärt tungt spurtvarv, men det var bara att kämpa på. Jag trodde själv att det skulle kunna räcka till en plats bland de tio bästa – men det blev ju bättre än så.

Jarosjenko spurtade förbi

Efter andra skjutningen var Nilsson halvsekunden före Dmiitrij Jarosjenko, men ryssen hade mer krafter på spurtvarvet och snuvade Nilsson på silverplatsen.

Det var andra gången i karriären som Mattias Nilsson fick kliva upp på prispallen, det blev en tredje plats även i Holmenkollen för två säsonger sedan.

Mattias Nilsson var den ende i medaljtrion som sköt fullt – Björndalen och Jarsjenko hade var sin bom.

– Det händer väl någon gång per år att jag skjuter fullt i ett sprintlopp. Det brukar oftast vara när det gäller som mest, som i OS i Turin och VM i Anterselva förra året – och det får gärna bli prickfritt skytte i VM i Östersund också, säger Mattias Nilsson – som ser ut som skidskyttets Emil i Lönneberga med sin rufsigt blonda kalufs.

Inför den här säsongen hade Mattias Nilsson som mål att bli bland de 20 bästa i den totala världscupen.

Björndalen hotar Stenmark

– Jag har höjt med skidkapacitet rejält och åker säkert 20-25 snabbare på ett sprintlopp (10 km). Nu vet jag att jag att jag har åkkapacitet för att hänga med de allra bästa och med ett riktigt bra skytte kan det räcka ända fram till prispallen.

I skuggan av Mattias Nilssons toppinsats svarade 25-årige Magnus Jonsson för sin bästa insats i världscupen med en 21:a plats trots två bomskott. Han hade tidigare en 30:e plats som personbästa.

Ole Einar Björndalen vann sin 77:e seger i världscupen och har Ingemar Stenmarks drömrekord 86 världscupsegrar inom räckhåll.

– Rekord är till för att slås, men att slå Stenmarks rekord är inte mitt huvudmål den här säsongen. Jag vill göra bra resultat i VM och försöka vinna världscupen, kommenterade den 33-årige skidskyttesuveränen Ole Einar Björndalen.

Men Stenmark får nog göra sig redo för att lämna tronen redan i vinter, det återstår 19 tävlingar i världscupen – och Björndalen har hittills vunnit tre av de sju lopp som körts.

Ove Byström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Skidskytte