”Jag drömmer om formel 1”

SPORTBLADET

Kenny Bräck ska hjälpa nye svenske stjärnan till eliten

Foto: Kennys kid Kenny Bräck har länge letat efter en motortalang att utbilda. Nu har han äntligen hittat den han söker – 17-åriga Marcus Ericsson från Kumla.

Kenny Bräck är tillbaka – för att lotsa en svensk jättetalang till toppen.

– Alla drömmer väl om formel 1, jag med, säger Marcus Ericsson.

Foto: Marcus är en av Sveriges största motortalanger.

För bara ett år sedan körde 17-åringen go-kart och hade drömmar om att köra internationellt. Men i höstas fick Kenny Bräck syn på honom under en tävling i Göteborg och tillsammans har de och F1-experten Eje Elgh inlett ett samarbetet.

– Han är en supertalang, något som jag inte sett på länge, säger Eje Elgh.

– Han har potentialen, det är det inget snack om, men vi har medvetet försökt att hålla en låg profil. Han har precis fyllt 17 år och det är en lång väg kvar.

Vann debuten

Men Marcus Eriksson har redan gjort sig ett namn – hans debut var storslagen.

I april tävlade den då 16-årige Kumlakillen i Formel BMW för första gången. Han vann debuten i England, tog ytterligare fem segrar och totalt tolv pallplaceringar på arton lopp och efter bara ett år i den serien går han nu vidare till brittiska formel 3.

”Kör för att vinna”

– Det kommer att bli enormt tufft, det är ett stort steg att ta, men också en enorm utmaning, säger han.

– Jag kommer att göra som jag alltid gör, jag ska köra för att vinna.

Ända sedan Kenny Bräck lade av 2005 har han letat efter en talang att lotsa till toppen och i Marcus har han hittat den han söker.

– Så länge han utvecklas och det finns potential så kommer vi att stå bakom honom, jag och Eje hjälper honom med den sportsliga biten och de flesta av de andra i supportingtingteamet är mina gamla kontakter och vi vill satsa för att ge någon möjligheten att utvecklas. Det är ett mycket spännande projekt.

Hur mycket hinner du vara med Marcus under tester och tävlingar?

– Jag är med på nästan varje tävling och test. Håller lite ordning, ser till materialet och har lite koll vilka områden som behöver bli bättre och i vilken ordning.

För Marcus Ericsson

börjar den nya säsongen först i april, men fram tills dess väntar förutom gymnasiestudier fysträning, tester, tester och ännu fler tester.

– Av Kenny får jag ovärderliga tips och råd han hjälper mig att förstå hur bilen fungerar, säger Marcus Ericsson.

– Just nu tänker jag kortsiktigt och satsar allt på formel 3, sedan får vi se. Det ska bli skoj att se hur långt det räcker.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport