Motorlistan

SPORTBLADET

...med Anna Andersson

1 Sebastien Loeb

Han är nu världsmästare i rally för fjärde gången på fyra år och historisk. Han och finländaren Tommi Mäkinen är de enda som lyckats vinna VM fyra år i rad.

Fransmannen är en fenomenal tävlingsmänniska och en fantastisk förare med en bil som passar honom perfekt.

– Detta är otroligt, det krävdes ett tufft arbete för att lyckas, sade han efter VM-avslutningen.

I veckan testade han dessutom F1 för Renault med den äran.

2 Marcus Grönholm

Finländaren hade chansen att avsluta sin karriär med ytterligare ett VM-guld i rally.

Men kraschen i den näst sista deltävlingen förstörde hans möjligheter till en individuell titel 2007 – teamtiteln har han och Ford redan tagit hem.

Men än är det inte riktigt över, den 16 december kör han Race of Champions.

3 Fernando Alonso

Honda har bekräftat att han var på besök förra veckan, men enligt stallchef Ross Brown är det för tidigt för Honda att engagera honom.

FIA anser att Renault har spionerat på McLaren, men stallet slipper straff. Det talar för en Alonsoväxel.

Den 10 december ska spanjoren ha bestämt sig skriver spanska ”Diario As”.

4 Rickard Rydell

I fjol körde han med Aston Martins fabriksteam, men gjorde inhopp i WTCC och till våren är han tillbaka. I Seat Sport, teamet han körde för 2004–2006.

Kontraktet gäller i två år och målet är att vara med och slåss om VM-titlarna. Teamkompisarna är Yvan Muller, Tiago Monteiro, Gabriele Tarquini och Jordi Gené.

5 Jerez

Veckans testbana för F1, bland annat möttes Michael Schumacher och Lewis Hamilton. Intressantast var ändå kampen mellan förarna om en plats i Force India. Ralf Schumacher verkar ha insett att F1-karriären är över.

– Jag tror inte att jag kör här nästa år. Jag ska fundera. Kanske håller jag mig hemma nästa år, säger han enligt motorsporttotal.

6 Björn Waldegård

Tillsammans med kartläsaren och sonen Mathias vann den före detta världsmästaren East African Safari Classic. De körde en Ford Escort MK1. Den andra svenske veteranen, Stig Blomqvist, slutade sexa.

7 Alex Wurz

Han lämnade Williams och F1 när ett lopp återstår. Nästa år pekar det mesta åt att han ska han köra Le Mans för Peugeot. Enligt ”Salzburger Nachrichten” blir han fabriksförare.

8 Roger Eriksson

Audi lämnade STCC, men Seat kommer. Roger Eriksson kör som ensam förare för det spanska märket 2008. Det innebär att SEAT gör comeback efter fem år.

9 Dale Earnhardt Jr.

NASCARstjärnan funderar på att flytta, till Australien.Efter karriären i USA vill han köra V8-Supercar.

10 Makoto Tamada

Japanen lämnar MotoGP efter årets 18:e plats och kör Superbike för Team PSG-1 (Kawasaki) 2008. Hans teamkollega blir Régis Laconi.

Motorstopp

Prodrive

22 team kämpade om den tolfte F1-platsen till 2008, Prodrive och David Richards tog den. Men stallet hinner inte klart till säsongsstarten och det blir bara elva team nästa år. Det gör att Prodrive med största sannolikhet förlorar de 300 000 euro de betalat i anmälningsavgift och stallet riskerar att inte få starta 2009 heller.

– Jag kan inte garantera något, säger FIAs president Max Mosley till ”The Paddock”.

ARTIKELN HANDLAR OM