Anja överst på pallen igen

SPORTBLADET

Delade segern med spanjorskan Rienda

Foto: AP
På väg mot segern.

Revanschen på Maria José Rienda blev halv.

Men Anja Pärson var hellycklig efter den delade segern i lördagens världscupstorslalom.

OS-känslan har kommit – och som bonus har hon verkligen fått fart på poängjakten i världscupen.

Anja Pärson har under hela vintern visat att hon är femfaldig medaljkandidat i OS. I storslalom har Ofterschwang gett två tunga guldfavoriter.

Maria José Rienda vann dubbelt, i storslalom på både fredagen och lördagen. Pärson tog sin 32:a världscupseger på lördagen – om än delad – och den elfte i storslalom.

Kunde göra mer

– Jag kände efter min andraplats igår att jag kunde göra mer i åkningen, sade Anja Pärson.

– Idag var det skillnad. Framför allt andra åket. Då körde jag mer avslappnat. Första åket var svårt med dimman, och man visste inte var det var isigt. Det andra var lättare, men flacka banor kan också vara utmanande.

– Jag är på rätt väg och det blir garanterat två växlar till i OS.

Pärson var 18 hundradelar efter Rienda efter första åket och tre före Julia Mancuso. Amerikanskan var inte mer än nio hundradelar efter segerduon till slut.

– Dem hoppas jag ha på min sida i OS, sade hon.

Pärson och Rienda får dock bära favorittrycket i OS. I storslalomcupen toppar svenskan, 100 poäng före spanjorskan.

Kostelic sjuk

Och plötsligt är Anja Pärson het i totalcupen igen. På två tävlingar har hon kapat hälften av avståndet till ärkerivalen Janica Kostelic. Lika mycket beroende på egen skicklighet som kroatiskans sjukdom. På lördagen kvalade en febersjuk Kostelic inte ens in till andra åket. Och ännu återstår söndagens slalom i Ofterschwang före OS. En redan hellyckad helg kan bli ännu bättre, även om klanen Pärson inte gärna pratar världscup.

Det är ju OS som gäller – och lagom till vinterns stora uppgift har Anja Pärson fått tio-i-topp-sällskap av lagkompisar i storslalom.

I fredags var Anna Ottosson femma. På lördagen var Maria Pietilä-Holmner sexa och Ottosson åtta.

– Utan missen hade Anna varit på pallen, sade tränaren Anders Pärson.

Det fattades drygt 1,5 sekund dit och missen på isen mitt i andra åket kostade säkert en sekund. Den stora svenska överraskningen blev i stället Maria Pietilä-Holmner. 19-åringen var sjua efter första åket och svarade med sin sjätteplats för sin bästa världscupplacering hittills. I början av januari var hon åtta i Maribors slalom.

Åkte avslappnat

– Det kändes bra igår också, men det gick inte fort. Jag ville för mycket. Det var lite annat idag, i andra åket i dag åkte jag riktigt avslappnat, sade Pietilä-Holmner, som har storslalom och slalom som sina OS-grenar.

– Det betyder mycket att veta att man kommer till OS i bra form.

Jessica Lindell-Vikarby kommer säkerligen att bli fjärde svenska i storslalom i OS. Fartspecialisten avgjorde kampen om den platsen med placeringarna 20 och 23 i Ofterschwang. Därmed blir det sannolikt fyra OS-starter för henne – störtlopp, super-G, storslalom och kombinationen.

Först återstår dock söndagens slalomgenrep. Med Anja Pärson som tungt favoritnamn, även om hon körde ur senast, i Maribor den 8 januari.

Men världens bästa Pärson tänker inte köra på säkerhet.

– Det är bara att köra. Banan här är väldigt lång och det är isigt, så det kan bli konstiga resultat med stora skillnader, sade hon.

– Det enda jag inte riktigt gillar är att jag kör på nya skidor. Mina riktiga gick sönder lite i Maribor, vi har lagat dem men jag sparar dem till OS.

TT