”Sir Bobby grät över Kieron Dyer

SPORTBLADET

SISTA ORDET – tre heta ämnen, tre heta tyckare, varje söndag

1 Ishockeyliraren Kristofer Ottosson väljer att stötta sin utbrända sambo hemma i stället för att delta i sitt lag DIF:s krigande i elitseriens botten. Rätt?

2 Ynka 374 betalande ser Djurgården/Älvsjö i Uefa Women´s Cup. Backlash?

3 Uniteds Cristiano Ronaldo gripen för våldtäkt! Ännu en skandalrubrik... Fostrar idrotten sexdårar i sina omklädningsrum?

Paolo Roberto Ex-proffsboxare, expertkommentator i SVT.

1Tu sei nòmm e nient – du är en man av inget, som det heter på världens vackraste språk napolitanska, om du inte sätter din familj först.

2 Backlash från vad då? När spelade Djurgården/Älvsjö inför ett fullsatt Stadion? 0–0 mot Sparta Prag är inte underhållande nog för att man ska frysa arslet av sig på ett svinkallt Stockholms stadion.

3 Elit-idrottsmän är kåta som fan. Det i kombination med stjärnstatus och en rutten kvinnosyn kan leda till att man gör en hel del korkade prylar.

Jennifer Wegerup Författare till ”Damelvan” och fotbollsexpert i Sportbladet.

1 Utan att känna till Ottossons familjesituation i detalj känner jag att han gör rätt. Han har säkert inte tagit det beslutet utan att noga överväga det och har med stor sannolikhet starka skäl för att göra så. Det finns annat än sport, i en familj måste man finnas där för varandra. Om han ändå oroar sig för sambon hade han dessutom säkert inte kunnat spela bra.

2 Bara för de som inte kan sin kvinno- och fotbollshistoria. Så fort man slutar dra vissa tåg slutar de att gå. Med damfotbollen kommer det långt framöver att vara så att det krävs hårt arbete och smart marknadsföring för att locka folk. Det måste klubbarna bli bättre på. Det räcker inte med en annons på hemsidan. Spelarna måste också våga sticka ut mer och profilera sig hårdare.

3 Den fostrar i alla fall inte några gentlemän. Unga killar som tjänar många miljoner och inte får rätt vägledning, och kanske dessutom inte är de största ljushuvudena, tappar greppet om verkligheten. De tror sig stå över allt och alla. Fotbollen och hockeyn är för mycket grabbstugor och det är de äldre männen som måste vara bra förebilder. När Kieron Dyer i Newcastle anklagades för våldtäkt började gamle Sir Bobby Robson att gråta. För honom var det otänkbart att inte behandla en kvinna väl.

Niclas Wikegård Hockeyexpert i SVT och före detta elitserietränare.

1 Familjen går alltid först, men jag tycker att fler personer i deras närhet skall in och stötta familjen. Jag efterlyser fler stödfunktioner i detta -läget. Ottosson är lagkapten i DIF denna väldigt speciella säsong och har tagit på sig en viktig roll för laget. Detta måste gå att lösa. Jag känner folk som varit i ännu värre situationer och som löst situationen på ett för alla inblandade personer tillfredsställande sätt.

2 Intresset är uppenbarligen inte större för internationell klubbfotboll på damsidan än så här, förutom i Umeå. Svårare är det nog inte.

3 Om Rolando är skyldig eller ej låter jag de lagkunniga avgöra. Men, kombinationen unga framgångsrika bortskämda idrottsmän utan studieskulder som aldrig hört ordet nej i kombination med ett antal inte oblyga och målsökande kvinnliga golddiggers är samma sak som att sitta och vänta på att en olycka skall inträffa.