Stjärnorna: – Hjälp oss

SPORTBLADET

Holm, Kajsa, Anja och Carro till attack efter nya chocksiffror om dopning: "Vi måste bli fler"

Foto: Står upp för ren idrott Enligt en ny undersökning bland ungdomar i Sverige kan en stor del tänka sig att dopa sig för att nå världstoppen. Det har fått Sveriges största idrottsstjärnor att reagera. I dag publicerar Sportbladet ett öppet brev från Stefan Holm, Kajsa Bergqvist, Anja Pärson och Carolina Klüft. Där vädjar stjärnorna om hårdare kamp mot dopning. "Vi måste bli fler och arbetet måste bli kraftfullare", skriver de.

Här är undersökningen som chockar idrotts-Sverige.

Och som får Sveriges största idrottsstjärnor att skriva ett öppet brev till landets ungdomar.

- Vi måste få till en attitydförändring, säger Kajsa Bergqvist.

Undersökningen, genomförd av stiftelsen Ren Idrott, handlar om barn och ungdomars attityd till dopning.

Stiftelsens frontfigur, förre friidrottsstjärnan Sven Nylander, befarade visserligen ett negativt resultat. Men svaren han fick var skrämmande.

"Negativt överraskad"

- Det är chockerande siffror, säger Nylander och suckar tungt.

- Vi ville kolla om barn och ungdomar tror att man kan bli bäst i världen utan att använda sig av dopningspreparat. Visst, jag hade förutfattade meningar att en stor del tror att det inte går, men blev negativt överraskad. Undersökningen överträffade mina fördomar.

De alarmerande siffrorna har fått Sveriges största stjärnor att reagera.

I ett öppet brev, exklusivt i Sportbladet, väljer Kajsa Bergqvist, Stefan Holm, Anja Pärson och Carolina Klüft att inte bara fördöma dopning.

De uppmanar även Riksidrottsförbundet, Riksdagen, skolan, idrottens sponsorer och svenskt näringsliv att tillsammans skapa en handlingsplan för hur Sverige ska komma till rätta med attityden till dopning och fusk.

- Våra ambassadörer visar med sina prestationer att det faktiskt går att bli bäst i världen utan att använda sig av dopningspreparat, säger Nylander.

Testas mest

Hur vet du att de är rena?

- Därför att stiftelsens ambassadörer inte bara kan säga att de är rena, utan de måste även genomgå ett mer rigoröst testschema än några andra idrottsmän i världen. Jag skulle vilja säga att de är de mest testade i världen.

Ren Idrotts ambition är att dubbla de antal tester som Riksidrottsförbundet genomför. Målet är en ren idrott, utan fusk.

ÖPPET BREV, SPORTBLADET

Den undersökning om barn och ungdomars attityd till dopning, som i dag publiceras i Sportbladet, är i stora delar en dyster läsning.

Rent av skrämmande.

Men inte direkt överraskande.

För många av oss elitidrottare ligger dopningfrågan som ett ok över våra axlar. Att våra resultat blir ifrågasatta, och att vi blir misstänktliggjorda, har blivit en del av vår vardag.

Vi avskyr det förstås. Men istället för att fly, är vi beredda att ta fajten.

Därför startade vi 2002 stiftelsen Ren Idrott med syftet att visa de kommande idrottsgenerationerna att det går att bli bäst i världen utan dopning. I dag är vi totalt 38 idrottare som är ambassadörer för stiftelsen.

I undersökningen härintill kan du läsa att bara hälften av ungdomarna mellan 15-25 år tror att det går att bli bäst i världen på 100 meter löpning utan att använda dopning. Det är förstås nedslående.

Men samtidigt fungerar det som tändvätska för oss inom Ren Idrott:

Vi m å s t e få till en attitydförändring.

Och att det finns ungdomar som är beredda att ta ett "magiskt" piller som gör att de blir bäst i världen, trots bieffekten att de dör om 30 år, är bara ytterligare ett chockerande exempel som bekräftar vår sak.

(Jodå, du läste rätt! 17 procent bland 15-25 åringar som idrottar och tävlar kan tänka sig ta ett sådant piller!)

Vi som ambassadörer för stiftelsen Ren Idrott - och föredömen och idoler för många svenska barn och ungdomar - vill som sagt visa att de går att bli bäst i världen utan dopning.

Det är ett lovvärt arbete. Men det räcker inte.

Vi måste bli fler, och arbetet måste bli kraftfullare.

Vi är inte ute efter att leta syndabockar. Men vi vet att idrottslärarutbildningen i dag bara har ett par timmar dopning på schemat, vi vet att idrottsföreningar inte har resurser att driva frågorna och vi vet att det i skolan på lektionstid förekommer lite - om någon! - diskussion om attityder till dopning.

Därför uppmanar vi Riksidrottsförbundet, Riksdagen, skolan, idrottens sponsorer och svenskt näringsliv att tillsammans med oss skapa en handlingsplan för hur vi ska komma till rätta med attityden till dopning och fusk.

Ren Idrott har en vision om ett dopningfritt Sverige.

En tuff utmaning - ja, visst.

Men vi är beredda att göra allt vad vi kan, för att de kommande idrottsgenerationerna i än högre grad ska känna att dopning och fusk inte är acceptabelt.

För handen på hjärtat, vem av oss vill uppleva alternativet?

Hjälp oss!

Med vänliga hälsningar

Stefan Holm

Olympisk mästare, världsmästare och ambassadör för Ren Idrott

Kajsa Bergqvist

Världsmästare och ambassadör för Ren Idrott

Anja Pärson

Världsmästare och ambassadörför Ren Idrott

Carolina Klüft

Olympisk mästare, världsmästare och ambassadör för Ren Idrott

Idrottarna som ställt sig bakom Ren Idrott-stiftelsen: Marcus Allbäck, Patrik Andersson, Malin Baryard, Kajsa Bergqvist, Jonas Björkman, Per Elofsson, Magnus Hedman, Stefan Holm, Emma Igelström, Erica Johansson, Thomas Johansson, Caroline Jönsson, Jörgen Jönsson, Anna-Karin Kammerling, Carolina Klüft, Patrik Kristiansson, Robert Kronberg, Jimisola Laursen, Anna Lindberg, Hanna Ljungberg, Susanne Ljungskog, Stefan Lövgren, Kim Martin, Olof Mellberg, Henrik Nilsson, Jan Nilsson, Tina Nordlund, Stefan Nystrand, Christian Olsson, Staffan Olsson, Markus Oskarsson, Anja Pärson, Richard Richardsson, Tony Richardsson, Paulo Roberto, Johanna Sjöberg, Staffan Strand, Viktoria Svensson, Magnus Wislander.

Var sjätte tackar ja till att dopa sig - trots förkortat liv

Emil Karlsson