Stöddiga Yankees

SPORTBLADET

Per Bjurman: USA:s eget AIK

NEW YORK

Det finns de som tror att det saknas passion och hetta i amerikansk idrott.

Jag önskar att de hade varit här den gångna helgen.

Avgörandet i baseballens grundserie var en enda oförglömlig känslostorm.

Det såg ut som att manuset var skrivet redan på förhand.

Lagen i Major League spelar ju sju miljoner matcher i grundserien och utgången borde rimligen ha varit solklar redan i juli.

Men likafullt blev den sista helgens tre omgångar – av sammanlagt 162! – helt avgörande i division efter division.

Allting i matchen

Och laddningen i exempelvis mötet mellan edsvurna ärkefienderna Boston Red Sox och New York Yankees luktade rent VM-slutspel i fotboll.

Redan under torsdagen började tidningarna här i New York svämma över av krönikor, förutsägelser, spelarporträtt och reportage om fans som skulle gifta sig under helgen och tänke gå fram till altaret med radiosnäcka i örat.

Och på fredagen dominerade baseballen inte bara förstasidan. Den hade tagit över de tyngsta nyhetssidorna också. I Daily News låg den store Mike Lupicas krönika på sidan tre – vanligtvis vikt för mord och hor och terrorister.

Det ni, Anrell, Sandlin och Bank.

New York stod stilla, nästan...

Själv blev jag utskrattad när jag ringde upp till Boston och försökte få en ackreditering.

– Vad sa du? Sverige? Och du tror att vi har plats för er på pressläktaren DEN HÄR helgen? Ha ha, du är galen. Adjö.

Hm.

När matcherna sedan började...ja, jag ska inte säga att New York stod still för New York står aldrig still. Men stan höll i alla fall andan en stund. Till och med på sobra Woody Allen-restaurangen Elaine’s, som jag råkade besöka på lördagskvällen satt publiken – i huvudsak bestående av förnäma kulturhackor i 70-årsåldern – och darrade lite av spänningen.

Och naturligtvis triumferade Bronx Bombers.

De har legat efter Red Sox precis hela säsongen, men med lördagens nästan oförskämda 8–4-seger gick de slutligen om och vann East-division i American League för åttonde året i rad.

Så väldigt typiskt Yankees – USA:s eget AIK; ett arrogant storstadslag som hatas av alla utom de egna, desto mer hängivna fansen och som på ren trots vinner alla matcher omvärlden vill att de ska förlora.

Eftersom Cleveland Indians klantade sig hemma mot Chicago White Sox lyckades älskade underdoggen Red Sox – måhända USA:s Hammarby, om liknelsen ska drivas vidare – ändå sno åt sig ligans wild card och får vara med i slutspelet de också.

I National-ligan var det Phillies – som på mycket typiskt Philadelphia-vis – gjorde bort sig, varmed Houston Astros fick fira wild card-avancemang.

Och nu stegrar alltså spänningen.

Vi har den närmaste veckan semifinaler i de båda ligorna; i American mellan Yankees och Los Angeles Angels samt mellan Red Sox och Chicago White Sox; i National mellan St Louis Cardinals och San Diego Padres samt mellan Atlanta Braves och Houston Astros.

Bronx divor går vidare

Med lite tur ställs Yankees och Red Sox åter mot varandra i American-finalen – då får vi samma magi på nytt här på Östkusten.

I National tar jag mig friheten att tippa att Cardinals och Braves går vidare.

Sedan blir det World Series mellan...ja, det skulle inte förvåna om divorna från Bronx tar sig dit också. Och visserligen ska Cardinals vara bättre, men min diffusa magkänsla har ju hela tiden sagt Braves så jag fortätter med det.

Fast riktigt säker jag bara på en sak:

Känslostormarna i den påstått showbusiness-artade amerikanska idrotten bara intensifieras.

Ett och ett halvt års förnedring är slutligen över.

I natt börjar NHL.

Det känns som en dröm.

Per Bjurman