Hammarby klart för SM-final

SPORTBLADET

Lukas Karlsson: Helt fantastiskt

En fanatisk hemmapublik.

En storspelade målvakt i Michael Jansson.

En hårdskjutande Lukas Karlsson.

Tre ingredienser som förde Hammarby till SM-final efter 34–29 hemma mot Skövde.

Hammarby är därmed framme i sin första SM-final – mot Sävehof på lördag i Göteborg. Det blir också sista matchen med klubben för tränaren Magnus ”Nollan” Grahn.

– Just nu är jag världens lyckligaste man. Det var tårar i slutet, sade Grahn som stod upp vid avbytarbänken och klappade takten tillsammans med de jublande fansen under de sista minuterna av matchen.

– Att Stockholm har ett lag i en SM-final är fantastiskt. Det är inte bara tur, utan mycket hårt arbete bakom.

Tryckte var enormt i Eriksdalshallen – 2400 åskådare och fullsatt – i den femte och avgörande semifinalen. Och det blev lite för mycket för hemmaspelarna i början som gjorde mängder av enkla misstag och var i underläge 1–5 efter drygt nio minuter.

Het Lukas Karlsson

En av de hetaste i början var Lukas Karlsson. Han sköt från alla möjliga och omöjliga lägen och Grahn valde att plocka ut honom.

Men efter 7-8 minuter på bänken kom Karlsson tillbaka – och nu började skyttet fungera.

– Jag behövde sitta på bänken och lugna ner mig lite. Man var så jäkla taggad och ville ge något tillbaka till publiken men det blev lite för mycket i början.

Karlsson hann med tre mål i första halvlek och Hammarby hade vänt underläget till ledning med 15–14.

I andra halvlek satt skotten från alla tänkbara positioner och Karlsson kom totalt upp i tio mål.

– Lukas var landslagsmässig i andra halvlek, berömde Grahn.

Jansson spikade igen

Det var också målvakten Michael Jansson som spikade igen i början av andra halvlek. Han räddade frilägen, skott från sex meter och från nio meter. Allt fastnade på den 29-årige Stockholmaren. Snabbt fick Bajen fyra bollars ledning, ett försprång som man sedan aldrig släppte. Skövde hade svårt att hitta ett motmedel sedan stjärnan Vegard Samdahl punktmarkerats.

– Det var tungt att förlora. Vi borde ha stått upp bättre, vi viker ner oss redan när det är 20 minuter kvar trots att vi bara hade några bollar upp, sade en besviken Gunnar Blombäck, tränare i Skövde.

– Sedan hade Hammarby Michael Jansson och Lukas Karlsson. När en målvakt spelar som ”Micke” blir det svårt och när Lukas får skjuta fritt från höften så smäller det.

Lukas Karlsson har spelat i Hammarby sedan 2000 och nu är han framme vid sin första stora final.

– Jag är förbannat sugen på att spela final. Sävehof är allas favoriter men de ska inte få det lätt, avslutade Hammarbys kanonskytt.

Sportbladet.se-TT ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll