Ärligt talat - jag är rätt nöjd ändå

SPORTBLADET

Kritiken mot SVT:s och TV4:s VM-sändningar har inte varit helt befogad. Programledare och experter har blivit kapade från höger och vänster likt trädstammar under orkanen Gudrun. För- och eftersnacket har sågats totalt. Själva spelet är väl egentligen det enda som hyllats, förutom några enstaka experter.

Jag har också deltagit i en del av kritiken. Besvärat grimaserat vid åsynen av blottade bringor i annars snygga kläder. Retat mig på så väl alltför välansat skägg som pipiga stämmor.

Men jag är faktiskt i det stora hela nöjd med uppläggen i både SVT och TV4. Visst kunde fyrans VM-studio vara mindre torr, men ärligt talat vet jag inte vad jag skulle kräva mer.

Det analyseras, diskuteras, visas reportage och träningar. Allt inramat av två kompetenta programledare, Peter Jidhe och Ola Wenström.

Men den del av sändningarna som sköts bäst och ofta fläckfritt är trots allt det som är anledningen till att vi tittar och egentligen det enda viktiga. Matcherna. Det är där pengarna och krutet har lagts – och ska läggas. Allt det andra runt matcherna är bara utfyllnad och ett mervärde. I-landslyx rent ut sagt.

Jag tror att vi människor har svårt att känna oss helt nöjda, oavsett vad det gäller. Men tänk om vi hade suttit där med dåliga bilder, värdelöst kameraarbete och okunniga kommentatorer, men med programledare och experter i toppklass i världens snyggaste studio. Då hade vi kunnat börja snacka i ord som uselt, och det hade varit befogat.

Tänkte knäppa över och titta på Sportnytt. Men nej, trots att det spelas fyra VM-matcher om dagen nu kan jag inte ens undvara några futtiga minuter till något annat.

Det har stått och vägt fram och tillbaka. Jag tror att jag har svängt över till SVT:s fördel nu. I morgon har jag säkert hunnit ändra mig igen. För jag tycker faktiskt att båda kanalerna gör bra insatser. Allt handlar bara om tycke och smak och faktiskt om vad man vill ha just för stunden.

Emma Suslin