Foppa tillbaka - då lossnade det för Sverige

SPORTBLADET

Lämnade isen efter stark OS-comeback

TURIN/STOCKHOLM

Peter Forsberg var tillbaka i Tre Kronor.

Då lossnade det rejält för det utskällda landslaget.

Philadelphia-stjärnan svarade för en stark OS-comeback och lämnade 6–1-matchen mot Lettland efter två assist.

– Det kändes bra och jag fick ungefär så mycket speltid som jag ville ha, säger Forsberg till sportbladet.se

Foto: AP
HAN ÄR TILLBAKA Foppa tillsammans med Mattias Öhlund, Per-Johan Axelsson och Samuel Påhlsson

Svenska hockeyfans följde spänt ödestestet i fredagskväll där Peter Forsberg slutgiltigt provade om den onda ljumsken skulle hålla för maxbelastning och OS-spel – och via ett befriande ”ja” kastades centern ett halvt dygn senare rätt in i hetluften mot Lettland.

Bengt-Åke Gustafsson placerade Forsberg som vänsterforward i fjärdekedjan tillsammans med Samuel Påhlsson och Per-Johan Axelsson, med tanken att försiktigt matcha in Forsberg i turneringen.

”Nummer 21” såg spelsugen ut direkt och drev matchen igenom upp ett högre tempo i sin omgivning via ett smart och effektivt passningsspel.

Foppa såg till att Tre Kronor kom igång

Tio minuter in i första perioden, efter en trevande svensk inledning i beställningsjobbsmatchen, såg Forsberg till att Tre Kronor öppnade målskyttet.

I offensiv zon, precis innanför blålinjen, norpade Foppa åt sig pucken och gick rakt på mål. Skottet räddade lettiske målvakten Sergejs Naumovs, men på returen tryckte Samuel Påhlsson in 1–0.

– Det gäller hela tiden att vara beredd när man spelar med Peter, man vet aldrig när pucken kommer, säger Påhlsson.

Foppa trivdes även med Påhlsson.

– Det var skönt att spela med honom i dag, då behöver man inte tänka så mycket hemåt. Det är lite mildare att vara vänsterforward, då slipper man tokjobbet i egen zon, säger Forsberg till sportbladet.se

Matchen avgjordes i mittperioden där tre svenska powerplay gav tre svenska mål, med 4–0-kassen signerad Forsberg. Foppa vann puck i sarghörnet, tittade upp och frispelade Per-Johan Axelsson, som ensam med Naumovs smällde in målet som kändes direkt matchavgörande.

Lundqvist nära hålla nollan

New York Rangers-målvakten Henrik Lundqvist såg länge ut att få hålla nollan, men 9.11 in i tredje perioden reducerade Maris Ziedins till 1–6.

– Jag tycker att vi spelade bra, även fast det bara stod 1–0 efter första var vi helt överlägsna. Vi lyckades hålla korta byten, och höll tempot uppe, sa Forsberg till SVT efter segern.

Gick du för fullt?

– Definitivt i första perioden, sedan när det stod 4–0 blev det lite svårt.

Vad tar ni med er till matchen mot USA i morgon?

– Vi slarvade inget i mittzon som mot Ryssland, förhoppningsvis lyckas vi med det även mot USA. De har vassa forwards, och det är bättre att få ned pucken djupt och inte kladda i mittzon.

Svenske förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson var nöjd över att 0–5-smällen mot Ryssland snabbt kunde läggas åt sidan.

– Jag är glad för segern och det var viktigt att vi vann. Jag tycker att vi visade mer energi och var bättre fokuserade än mot ryssarna.

– Det var även bra att vi producerade tre mål i powerplay, det är en viktig del av spelet, säger Gustafsson.

FOTNOT. Tre Kronor möter USA i morgon, och har sedan Slovakien kvar i gruppspelet.