De vann ett folks kärlek

SPORTBLADET

Lasse Anrell: Tack för showen, tjejer!

TURIN

De förlorade en OS-final.

Men vann ett helt folks kärlek.

Och tredje perioden visade att när de gör allting rätt kan de spela jämnt med Kanada.

Det finns så mycket fint att säga det här laget som skapade sån feber i hockeylandet Sverige.

Så låt oss istället börja med det kritiska.

Att just målvakten Kim Martin skulle starta med en jättetavla var onekligen överraskande. Kanada gjorde 1-0 på en backhandfösning som löjligt enkelt gled i mål. Med tanke på den enorma upphaussningen av Kim - till och med i Kanada - så var det inte riktigt den öppningen man väntat sig.

Kim spelade upp sig sen och mitt under tredjeperioden kom beskedet att hon tagits ut till turneringens all star team som bästa målvakt.

Riktigt dåligt försvar

Och det var lätt att konstatera att särskilt i en-mot-en-situationer är hon nästintill omöjlig att lura på grund av sin unika rörlighet. För Kim har turneringen varit ett stort världsgenombrott. Tyvärr blev hennes tafatta ingrepp efter 3.15 i första perioden ett genombrott för Kanada i guldfinalen.

Försvaret var flera gånger riktigt dåligt.

Kanadas resterande mål var nästan repriser på varandra. Pucken spelades in från kanten med djup bakom de svenska backarna som stirrade på pucken och missade att det gled upp en forward bakom dem som plötsligt var helt ensam med Kim Martin.

Svenskarna skulle spela tät försvarshockey. Tre gånger glömde de bort det. Tre gånger blev det mål.

4-0 efter två perioder var fullständigt rättvist. Skottstatistiken var 22-5. Svenskorna gjorde släta figurer. Tyvärr.

Men jag hoppas att ni inte tillhörde dem som stängde av tv:n för det.

För sen kom det roliga:

Tredjeperioden blev en sensationell återupprättelse för det svenska laget. De vann med 1-0 och visade en aggressivitet och en vilja som var alldeles strålande.

4-1 gjorde Gunilla Andersson i powerplay efter en helt nyskapande variant som totalt förvirrade kanadensiskorna och publiken. Maria Rooth och Erika Holst stod bakom Kanadas mål och spelade pucken fram och tillbaka minst tio gånger och just när publiken började bua och kanadensiskorna var helt förstummande över var svenskorna höll på med för dumheter passade de pucken till Gunilla som sköt klockrent i målvaktens vänstra kryss.

Sensationellt genombrott

Ett nytt powerplay efter elva minuter var millimeter från att leda fram till ett nytt mål.

Det hade verkligen varit intressant om det blivit mål. För Kanada var i gungning just då. 4-2 hade verkligen gjort det här till en riktig rysare. Att se en ledning ätas upp i en OS-final är en mardröm.

Men tyvärr; det var nära, men det var bara nära...

OS i Turin har varit ett sensationellt genombrott för svenska damhockey. De har totalt gått genom tv-rutorna hemma. Plötsligt älskar alla damhockey, som många knappt visste fanns tidigare. Kim Martin har blivit stor favorit men ännu större tror jag Maria Rooth har blivit genom sitt sällsynt smarta spel.

Det lilla damhockeylandet Sverige med bara en promille så många aktiva spelare som Kanada kunde verkligen utmana dem om OS-guldet. De kunde slå USA i en fredagsmatch som många kommer att minnas som OS i Turins stora upplevelse. Tusentals unga tjejspelare har fått verkliga idoler och jag antar att hockeyklubbarna nu kommer att få enorma mängde av unga som vill börja spela hockey.

OS-silver är stort...

Tyvärr antar jag att de inte har en aning om hur de ska tas om hand, för tjejhockeyn är sorgligt underutvecklad i Sverige. Men där måste kommuner och klubbar ta krafttag tillsammans. Svensk damhockey får verkligen inte missa den här chansen till ett stort och massivt genombrott på ungdomsssidan.

Dessutom har damkronorna framtiden för sig. Sveriges lag är ungt med en medelålder på 22 år medan Kanadas är 28 år. Pernilla Winberg och Emma Eliasson är bara 16 år och framtidens stjärnor.

OS-silver är stort. I natt hoppas jag att damkronorna firade med champagne - och saft för 16-åringarna - för det är de värda.

Damkronorna förlorade OS-finalen med 4-1.

Men de vann respekt och kärlek. Och hur vi än resonerar så kommer OS-silvret att vara en av årets bragder.

Tack för showen, tjejer.