Femman borde inte sända sport

SPORTBLADET

”Såg just damernas cupfinal på Råsunda. Vad var det för sändning? Mycket svag kommentator, en expert som sa att ’nu vinner Djurgården/Älvsjö’ när det stod 3–1 efter 93 minuter! Jaså, tror du det? svarade kommentatorn.

Programledaren kallade segrarna endast för Djurgården och sket i Älvsjö. Oseriöst! Varför har femman sport alls?”

Så mejlar Henrik direkt när damernas cupfinal är slut.

Frågan han ställer är helt berättigad.

Varför Kanal 5 envisas med att fläckvis sända sport av sekunda intresse, besvaras troligen med att kanalen jagar marknadsandelar och den varumärkesimage sport ger. Femmans tablå

består mestadels av underintellektuell smörja.

Sporten är troligen tänkt att fungera som en seriös kuliss vilken ska locka tittare som sedan förhoppningsvis är så slöa att de inte orkar byta kanal när sporten är över.

Förra säsongens satsning på Bundsliga betalades visserligen av Svenska Spel. Men för få tittare fick femmans annonsnasare att protestera, så ligan slängdes ut. Hur var det någon programdirektör på kanalen sa, att ”de som tror att Femman är en tv-kanal har fel, det gäller att sälja ett varumärke”.

24 har jag berömt förut och fortsätter

med det. Satsningen på bandyns World Cup ger just de signaler som defininerar det seriösa. Veckans sändning från det allsvenska kvalet gav även den positiva vibbar. Programledaren Fredrik Nilsmark är med sin Thor Modéen-framtoning en lyhörd samtalsparter och tyckte inte ni också att Anna

Pohjanen växte som expert när hon slapp klämmas i en studio mellan Bröderna Bäver?

När Canal+ Sport sätter ett fjun på lördagens huvudmatch, tack och lov finns det en alternativmatch med engelsk kommentator. Som dyrkare av engelska kommentatorer bönar jag att betalkanalen gav oss möjlighet att välja kommentatorspråk på alla Premier League-matcher. Tekniskt är det enkelt, Viasat använder systemet, BBC brukar ibland låta tittarna välja mellan tv-kommentator, radioljud eller bara publikljudet.

 Samtidigt finns det tittare som irriterar sig på NHL, baseball, Nascar med mera sänds utan svenska röster. Behärskar man språket mindre bra går mycket förlorat. Tv-kanalerna gör det oftast av ekonomiska skäl, ibland för att tillfreställa nördarna. Rätt eller fel – hör av er till Sport i tv och tyck till.

Frank Östergren