Arja Pärson firar bronset

SPORTBLADET

Fick raseriutbrott i målfållan: Det är som en sistaplats

Foto: Störtförbannad Anja Pärson är inte nöjd. Tvärtom tycker hon bronset är likvärdigt med en sistaplats. I går lovade hon två saker: revansch och att den andra staven är av innan hon gått och lagt sig.

SESTRIERE

När Janica Kostelic gick i mål som etta tog Anja Pärson i ren ilska sin ena stav och knäckte den över sitt högra knä.

Flisorna yrde i målfållan.

Ögonen var svarta.

– Innan kvällen är över har den andra också rykt, säger Anja Pärson till Sportbladet.

Sällan har en medaljör i ett stort mästerskap varit lika besviken som Anja Pärson efter sitt kombinationsbrons i San Sicario.

Bilderna när hon inser att kroatiskan Janica Kostelic – på nytt – snuvar henne på ett guld är redan klassisk svensk idrottshistoria.

I samma sekund som Janica Kostelic passerar mållinjen tar Anja Pärson sin ena kompositstav och knäcker den över sitt högra knä.

– Jag är enormt besviken och det har jag all rätt att vara, tycker jag. Att ta brons i störtloppet kändes faktiskt som en seger, men det här bronset är som en sista­plats, säger Anja Pärson.

Enorm besvikelse

– Det här var kanske min största chans att ta guld. I vilket fall som helst var det här en av fem chanser som försvann. Jag har rätt att ha mina drömmar.

Ögonen är fortfarande svarta. Besvikelsen enorm.

Anja försöker samla sig och förklara hur hon ser på tävlingen.

– Att underlaget var som det var gjorde att tävlingen blev skittråkig. Det kändes inte ens motiverande när jag ställde mig på startlinjen, säger Anja Pärson.

På grund av det ymniga snöfallet sköts tävlingen upp två gånger under eftermiddagen och när den väl blev av var starten nedflyttad och underlaget mjukt – en mardröm för Anja.

– Som alla vet gillar jag när det är hårt och när det går riktigt snabbt. Nu blev det precis tvärtom. Det kändes som man stod helt stilla i backen, säger Anja Pärson.

Det gynnade givetvis slalomspecialisten och tvåan Marlies Schild, men även Janica Kostelic.

Kroatiskan har åkt katastrofalt dåligt under träning och hoppade även över damernas störtlopp. Dessutom klagade hon på sjukdom.

– Alltid när Janica ställer sig på startlinjen ser jag henne som frisk, säger Anja Pärson bestämt.

Kostelic: Var nöjd

Janica Kostelic tycker att det är fel att Anja Pärson visar ilska efter ett OS-brons.

– Jag tycker hon ska vara nöjd, det hade jag varit. En medalj är en medalj. Man ska aldrig glömma det, säger kroatiskan.

I dag väntar super-G och Anja lär komma rejält revanschsugen till start.

– Låt mig sura ett tag, det behöver jag, men jag hoppas att jag under kvällen kommer över den här missen. Kanske, kanske kan jag känna mig lite nöjd också, säger Anja Pärson.

Hon fruktar dock att det kommer att vara precis samma underlag i dag.

– Det finns en viss risk för det och då kan nog folk springa ikapp oss i backen. Samtidigt kan jag vara rätt snabb när jag är sur, säger Anja Pärson.

Och ler. Faktiskt för första gången sedan hon gick i mål som bronsmedaljör.

Patrik Thornéus