Anna Carin Olofsson sköt bort medaljen

Foto: SVT
Aj, aj, aj Anna Carin Olofsson sköt tre bom vid den andra skjutningen – sen var medaljerna utom räckhåll.
SPORTBLADET

Cesana San Secario/Stockholm

Det blev ingen medalj för svenskhoppet Anna-Carin Olofsson.

Orsaken: Nervdaller och tre bom redan i andra skjutningen.

– Jag är inte särskilt besviken, jag åkte jättebra skidor. En skottmiss gör inte så mycket, men tre skott går inte att ta in, säger Anna-Carin efter loppet.

Ryskorna var dock iskalla, och det bar till en rysk dubbel.

En miss i första skjutningen. Katastrofala tre i den andra. Redan efter halva loppet hade chansen till medalj försvunnit för svenskan Anna Carin Olofsson i dagens 15-kilometers lopp i OS-skidskyttet. En svag 16:e plats blev det till sist efter totalt fem bom och över tre och en halv minut efter täten.

Bra skidåkning, alltså. Det var på skyttevallen det gick snett.

Vad hände egentligen?

– Jag vet inte, blev Anna Carin Olofssons korta svar innan hon skyndade förbi resten av pressuppbådet efter loppet.

Omutliga tyskor

Tyskorna såg omutliga ut till en början i loppet. Kati Wilhelm chocköppnade - åkte som en furie och sköt fullt i första och andra skjutningen. I tredje gick hon dock bort sig totalt och drog på sig tre straffminuter och i fjärde ytterligare två. Likadant gick det för Uschi Disl som missade två i andra skjutningen och var efter tre missar i sista skjutningen helt borta från medaljstriden.

Landsmaninnan och OS-guldmedaljören Andrea Henkel sköt dock fullt även i tredje och gick upp i solklar ledning. I fjärde missade hon två skott och missade pallen och fick nöja sig med en femteplats.

Norskt nervdaller också

Det var den fjärde tyskan Martina Glagow som gjorde bäst ifrån sig och slog sig in bland ryskorna i täten. Ett brons blev det för Glagow.

Liv-Grete Skjebreid-Poirée sköt fullt i de tre första och ledde inför sista skjutningen. Väl där slog dock norskans nerver knut på henne och hon gjorde tre bom.

Ryskorna var dock iskalla och hade dagens klart bästa skytte.

Svetlana Ishmouratova gjorde bara en skottmiss på hela loppet och åkte över mållinjen i ledning. Efter henne gick Olga Pyleva, som också bara hade en miss på hela loppet, in och knep silvret. Albina Akhatova tog fjärdeplatsen och sjätteplatsen togs av en outsider, polskan Krystyna Palka (59:a i världscupen) som sköt felfritt.

Ladda om

Återstår för Aco att ladda om inför kommande lopp. Hon har tre chanser till på sig: 7,5 kilometer sprint på torsdag, jaktstarten på lördag och masstarten en vecka senare.

– Superbra skidåkning – dåligt skytte, summerade hennes tränare Wolfgan Pichler 15-kilometers loppet efteråt. Det finns bra hopp inför masstarten, tyckte han.

Robert Triches, Rickard Westman