Svenssons räddningar viktiga i EM-kvalet

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverige besegrade Polen med 33-28

Linköping

Under 1990-talet vaktade han kassen när Sverige avverkade final efter final.

Nu är det kvalmatcher som gäller för publikfavoriten Tomas Svensson.

Med en räddningsprocent på 47 var målvaktsstjärnan en stor anledning till 33-28 (19-14) i EM-kvalet mot Polen.

- Sådana här matcher är inget man längtar efter, de är man nästan rädd för. Eller rädd kanske jag inte ska säga, utan snarare har respekt för. Kvalet är otroligt viktigt för den svenska handbollens framtid, menar Tomas Svensson.

För bara några år sedan tog vi mer eller mindre för givet att vårt folkkära handbollslandslag skulle slåss om medaljerna i varje mästerskap.

Det var ju bara OS som Sverige aldrig lyckades vinna under Bengt Johanssons ledning.

Till fjolårets olympiska spel kvalificerade sig inte ens blågult - och i VM i vintras blev det en elfteplats.

Därför tvingas man att kvala till EM i Schweiz - precis som till VM senast.

- Skulle vi inte vinna får vi kvala till kvalet nästa gång och då väntar nationer som Azerbajdzjan eller Kazakstan. Och det vill vi förstås inte vara med om, säger Svensson.

Behöll lugnet

Om 37-åringen - den ende som numera återstår från det klassiska guldgänget 1990 - och hans betydligt yngre medspelare uppträder som under hemmamötet mot Polen, talar mycket för Sverige i returen på söndag.

- När de gjorde fyra raka mål och reducerade fram till 25-22 uppstår lätt panik i ett ungt lag. Men vi hanterade situationen jättebra och behöll lugnet, tycker Tomas, efter sin 289:e match i den blågula dressen.

I mittförsvaret framför honom finns inte längre försvarsbjässar som Magnus Wislander, Ola Lindgren eller Staffan Olsson.

- Fast samarbetet med Martin Boqvist och Marcus Ahlm fungerar bra och jag är imponerad av Magnus Jernemyr som höll en väldigt hög nivå i bara sin femte landskamp.

Tomas räddade 21 av 45 skott - vilket ger en procent på 47 - och hade egentligen bara problem med linjespelaren Bartosz Jurecki (åtta mål) och Karol Bielecki (sju mål).

5 572 åskådare i Cloetta Center skrek ut sin glädje varje gång Svensson motade en boll.

- Publiken betyder mycket i sådana här matcher och vi är grymt nöjda med stämningen. Och självklart är det kul om man själv är populär, säger han och ler.

Källman skadad

För att Sverige ska ta sig till EM får man inte förlora med mer än fyra mål - eller fem om laget producerar mer än 28 mål.

- Det hade varit skönare om vi haft ett större överläge, men det är inget att fundera över. Vi åker dit för att vinna, hälsar förbundskaptenen Ingemar Linnell.

Då är det viktigt att Jonas Källman, som svarade för sju fullträffar, hinner återhämta sig efter sina problem med ryggen. Han fick en ny smäll där i slutet av matchen och tvingades att utgå.

Även Jonas Larholm (sex mål), Martin Boqvist (fem) och Fredrik Lindahl (fem) var duktiga framåt.

- Det blev tufft ända till slutet, även om vi hade hyfsad koll. Klart godkänt eftersom det var första riktiga tävlingsmatchen för det här gänget, säger Linnell.

TT

Publicerad: