Basket

”Det skulle bli roligare, häftigare basket, med Miami och Phoenix”

Av: 

Zendry Svärdkrona

SPORTBLADET

Sportbladets Thomas Arnroth chattade med läsarna inför NBA-finalen

Fakj säger: hej, Vad talar för/emot Detroit att vinna titeln i år igen?

  Thomas Arnroth säger: För Detroit: Dom är samma lag som i fjol, vet vad som krävs och så en fantastisk lagmoral. Mot Detroit: Att San Antonio är som en kopia av Detroit, fast bättre. Jag tror Detroit måste spela på ropp hela tide för att ha en chans. Man måste komma ihåg att fjolårets seger över Lakers berodde rätt mycket på skador i Lakers och interna strider i Lakers. Och mot Miamia nu i semfinalen - Shaq O'neal var skadad och Dwayne Wade likaså.

Dream Team säger: Okey, experten – nu får du chansen. Ta ut din amerikanska drömsexa genom tiderna. Pang på bara, ut med ditt Dream Team nu!

  Thomas Arnroth säger: Ha, ha, ha, den var bra. Jag passar på genom tiderna, men säger vilka jag tycker i år, och jag kör en drömfemma (var fick du drömsexa ifrån?): Guards: Dwyane Wade, Miami, Steve Nash, Phoenix. Forwards: Manu Ginobili, San Antonio, Kevin Garnett, Minnesota. Center: Amare Stoudemire, Phoenix.

tony säger: Många amerikanska experter anser att San Antonio kan bli det bästa mästarlaget sedan Michael Jordans glansdagar, sållar du dig till den skaran?

  Thomas Arnroth säger: Hm. Jordans Bulls var en annan sak, eftersom de byggde kring en helt unik atlet. Tittar man på gamla matcher så finns det inget europeiskt över deras spel alls. San Antonio spelar väldigt "internationellt", rätt lite dunkar, rätt lite en mot en. Lagbygget kring Duncan är supergenuint, men rätt trist. Men jag tror att San Antonio kan bli vad man i USA kallar en dynasti, alltså att de kan vara i final de kommande tre-fyra åren med det här laget, absolut. Men var inte Lakers minst lika bra med O'Neal och Bryant? Problemet var ju bara att Bryant inte kunde hantera att spela andrafiolen.

Tompa Olson Oslo säger: Basket är ju världens bästa TV sport och det är ju därför amerikanska TV publiken älskar den så mycket.Tror du verkligen att folk kommer att sluta titta p.g.a att det blir bättre försvar och taktik ? Det är ju bara vi här borta som inte förstår vilken underbar idrott det är och går hellre och ser en 0-0 match i fotboll.

  Thomas Arnroth säger: Nej, jag tror inte basketsupportrarna slutar kolla för det. Inte alls. Men det skulle bli roligare basket, häftigare basket, med Miami och Phoenix. Några motsvarigheter till Dwyane Wade i Miami och Amare Stoudemire i Phoenix finns inte på planen nu. Håller med till fullo att basket är världens bästa tv-sport - men det kräver en tv-produktion som förstår sig på basket, vilket man har i USA. Och ja, jag tar San Antonio - Detroit vilken dag i veckan före vilken fotbollsmatch som helst.

BoBBo säger: Amare Stoudmire tror jag kan bli en av det bästa genom tiderna, vad säger du om det uttalandet?

  Thomas Arnroth säger: Beror på vad du menar med bästa genom tiderna, men absolut i samma nivå som till exempel Karl Malone, Clyde Drexler och Charles Barkley. Men kanske inte Jordan, O'Neal, Bill Russel och DrJ Erving. Men å andra sidan har hans utvecklingskurva hittills varit nästan makaber och man måste komma ihåg att han hade fått vädligt dålig träning i high school. Han är min personliga favorit tillsamans med Ginobili.

BoBBo säger: Tror du fler kommer att ta efter Suns offensiva spel?

  Thomas Arnroth säger: Ja, det tror jag. Eftersom det gav sån enorm framgång i år, en sån vändning jämfört med förra året. Dessutom är det publikvänligt, lockar publik och ger bättre tittarsiffror vid tv:n. Men inte alla kan. Suns stora problem är att de är för tunt lag, en skada på deras femte lirare i förstafemman blev förödande mot San Antonio.

Stene säger: Du verkar ganska påläst när det gäller basket. Du måste ha spelat själv, va?

  Thomas Arnroth säger: En gång på neandertaltiden kunde jag också hoppa och skjuta. Jag säger bara: Heja Hageby!

Niklas säger: Vad tycker du om Lebron James? Kan han leda sitt lag till slutspel nästa år elelr ebhövs det några förstärkningar? VAd kommer hända med Maciej Lampe nästa år?

  Thomas Arnroth säger: LeBron är såååååå bra. Hur snabbt det går till titel beror alldeles på vilka spelare Cleveland förstärker med för ja, han behöver hjälp. I år var det katastrof med Jeff McInnis som totalt kollapsade i slutet. Tror man kan jämföra med Jordans Bulls. Jordan kom in i ligan 1984 och vann väl sin första titel 1991. Räkna med ett par tre år innan LeBron vinner, men är på riktigt, tro mej. Lampe? Vet inte. Hört mycket bra om honom av andra spelare och journalister i USA. Bland annat Shawn Marion tycker Lampe är en supertalang. Men jag vet inte, nåt måste hända nästa säsong annars blir det svårt.

Orre säger: Hur hett är NBA i USA jämfört med t.ex NHL och NFL?

  Thomas Arnroth säger: Väldigt hett, åtminstone jämfört med NHL. Fotboll och baseboll är ju nationalsporter typ, lite som bandy och hockey här, men basket är hetaste sporten av alla. Det är bara att kolla lönerna och kändisskapet, det är basketspelarna som dominerar där. Grejen är att NBA varit så hett så länge att man undrar hur länge det kan hålla i sig. Att Amare Stoudemire och framför allt LeBron kommit fram just nu betyder mycket för framtiden också.

Basketlover säger: Hej vem vinner finalen? Detroit eller San Antonio? Vem gör mest poäng? tackar för svar

  Thomas Arnroth säger: San Antonio vinner helt enkelt för att de är ett bättre lag och inte kollapsar mentalt. Menar du vilken spelare som gör mest poäng? Det är tre spelare i varje lag som delar på det. I San Antonio Tim Duncan, Manu Giboli och Tony Parker. I Detroit Richard Hamilton, Chansey Billups och Rasheed Wallace. Men Hamilton får det tufft för San Antonio kommer sätta vinthunden Bruce Bowen på honom

Tim säger: Tror du att Shaq kommer att vara lika dominant nästa säsong?

  Thomas Arnroth säger: Tricket med Shaq är att han alltid blir småskadad i slutet av säsongerna. han är så stor och tung och genomför en brottningsmatch mot andra 130 kg stora killar fyra-fem kvällar i veckan. Så hur dominant han är hänger på skadorna. Men nu har han ju superguarden Dwyane Wade som drar på sig massa försvar också. Så mitt svar? Ja, ungefär som i år, men inte mer dominant.

kristian säger: Jag har länge funderat på detta, hur lång är yao ming?

  Thomas Arnroth säger: Enligt NBA är han 228 cm, men jag har hört allt mellan 226 och 229. han väger 140 kg. Jag har stått vid honom och han är gigantiskt och bara hans skalle väger nog 70 kg.

Mike säger: Hej, finns det någon ung svensk spelare du känner till som kanske kan bli aktuell för NBA i framtiden (man kan ju hoppas)

  Thomas Arnroth säger: Hoppet för svensk basket står till yngre killar, från 16-17 år och nedåt. Där finns några ruggiga talanger, flera barn till gamla välkända basketspelare i Sverige. Chansen finns, men samtidigt växer basket lavinartat i länder som Kina. Konkurrensen är stenhård.

Lars säger: Tja Thomas. Hur tror du att Pistons kommer att spela mot Duncan. Straight-up eller vågar Pistons dubbla med Barry, Manu m.fl väntandes på trean ? Vem tror du får äran att försvara Duncan, Rasheed eller Ben ? Fördelar/nackdelar dem har mot Duncan ?

  Thomas Arnroth säger: Wallace-killarna ha båda spelat bra mot Duncan historiskt sett, så jag tror att de kommer att bytas om. JAG tror inte att de kommer att idiot-dubbla, utan försöka låta Wallace-killarna klara det en mot en. Tricket med Duncan är att han är så allround. Det ser inte ett dugg häftigt ut, men han får jobbet gjort. Nära korgen, på halv distans, han får i bollen. Deras fördel är att de är två, annars är Duncan klart bättre.

BoBBo säger: Finns det redan nu snack/rykte om stora drafter/övergångar?

  Thomas Arnroth säger: Rykten nu har mest gällt att detroits coach Larry Brown kanske inte är frisk nog att fortsätta och därför ska gå till Cleveland och jobba med management där. Men klart det kommer en del stora byten och affärer i sommar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Basket