Motorsport

Tillbaka efter kraschen

SPORTBLADET

Hamill: Det blir ett test för mig

Tre månader efter den otäcka kraschen är Billy Hamill, 34, tillbaka i speedwaysadeln.

I kväll gör den populära amerikanen comeback när Smederna tar emot Kaparna.

– Det här blir ett stort test för mig, säger han till tidningen Folket.

TILLBAKA Billy Hamill gör i kväll comeback i elitserien.
TILLBAKA Billy Hamill gör i kväll comeback i elitserien.

Billy Hamill är en legendar i Smederna, en trotjänare som kört 13 säsonger för Eskilstunalaget och som är mycket populär i både staden och klubben. Amerikanen, individuell världsmästare 1996, är sedan många år tillbaka också lagkapten i Smederna och har totalt kört in över 2000 poäng (!) för Eskilstunalaget.

Han kraschade svårt under en ligamatch i England 24 mars. En lunga var blodfylld och punkterad, flera revben bröts och Hamill ådrog sig också en förskjutning i ryggen.

Men redan från dag ett bestämde han sig för att ta sig upp på hojjen igen.

Förra veckan körde han två tävlingar i England – och i kväll finns alltså Eskilstunapublikens gunstlig bakom tejpen när Smederna tar emot Kaparna.

– Jag har kämpat hårt för att ta mig tillbaka, bland annat har jag varit på gymmet två gånger om dagen under lång tid. Känslan när jag körde första gången var skön.

Masarnas Antonio Lindbäck lämnade återbud till tisdagskvällens elitseriematch i speedway mot Västervik. Han ådrog sig en hjärnskakning i samband med en vurpa i England på måndagskvällen. Helgens GP-tävling i Köpenhamn ska dock inte vara i riskzonen.

Lindbäcks Poole mötte Coventry på måndagskvällen och Lindbäck jagade Martin Smolinski i sitt sista heat för kvällen.

– Det såg ut att finnas gott om plats att köra om honom på utsidan men när han såg mig flyttade han ut och vi hakade fast i varandra och tog raka vägen till staktetet, sade Lindbäck.

Kraschen såg otäck ut men luftstaketet begränsade skadorna. Läkare undersökte Lindbäck på plats och gav honom rådet att inte köra tisdagens match i Sverige.

– Jag har en lättare hjärnskakning och är allmänt blåslagen. Jag ska göra ett försök att köra på onsdag i England men går inte det väntar jag till helgens GP-tävling. Den ska det inte vara någon fara för, sade Lindbäck.

Gary Havelock ersätter Lindbäck i Masarnas lag mot Västervik.

Kvällens matcher

PeO Larsson, Sportbladet-TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Motorsport

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Speedway