Svenskt silver i Tokyo: "Stolt över mig själv"

Av: 

TT

Varmt, fuktigt och en tuff bana. Men inget kunde stoppa Anna Beck från att cykla hem ett silver i Paralympics.

– Det känns jätteskönt, det känns så bra. Jag gjorde allt och lämnade allt på banan som jag hade i benen i dag, säger hon efter loppet.

Med två färska VM-guld i bagaget var Anna Beck ett av Sveriges stora medaljhopp inför Paralympics och en av favoriterna när tempoloppet avgjordes på Fuji International Speedway.

Det gick inte hela vägen, guldet blev ett silver, men 41-åringen är inte alltför besviken i målområdet, bara minuter efter det att medaljen säkrats.

– Jag var ju här för att ta guld, men vi är så många starka tjejer som kämpar uppe i toppen så jag kan inte vara annat än jättejättenöjd, säger Beck till TT.

”Orkade fokusera”

Hon låg tvåa efter halva distansen, 20 sekunder efter slutvinnaren Keiko Sugiura från Japan, ett försprång svenskan inte kunde hämta in på VM-tvåan från 2019.

Sugiura vann, 23 sekunder före Beck, som i sin tur hade 19 sekunder ner till Australiens Paige Greco, världsmästare för två år sedan, på bronsplatsen.

– Jag var ganska trygg i att om jag hade en bra dag och gjorde som vi hade planerat så skulle det räcka långt och det gjorde det. Jag orkade fokusera hela tiden på nästa sak och hålla uppe farten, säger Beck, som kunde banan innan och utan.

– Vi har gått igenom den i små etapper, Lasse (tränaren Myrberg) och jag, för den är krävande, det är många kurvor där man kommer i hög fart. Så vi har verkligen funderat på hur man ska fördela kraften.

Anna Beck. Arkivbild.
Anna Beck. Arkivbild.

”Underbart och skräckfyllt”

Anna Beck har som alla andra drabbats av pandemin, som försenade tävlingarna med ett år. Men med hjälp av familj, vänner och träningskompisar har hon hemma i Värmland lyckats behålla fokuset på Tokyo.

– Vi som cyklar på landsväg har ju haft landsvägarna öppna hela tiden och min man Patrik kör ju också cykel. Och så har många vänner har ställt upp och tränat med mig, så vi är ett litet gäng som har hållit det coronasäkert. De har sporrat mig.

Och det har nu gett en första Paralympicsmedalj.

– Det är både helt underbart och skräckfyllt att det är här just nu och det är skarpt läge och nu eller aldrig. Jag är stolt över mig själv, att jag lyckades hålla ihop det så bra som jag gjorde.

Silvret blir guld?

Beck är regerande världsmästare i tempo, och det är hon även i linjeloppet, som avgörs på fredag.

TT: Kan silvret sporra till ett guld då?

– Ja, absolut. Det är en tuff bana, men jag ska göra allt. Det är väldigt mycket uppför och nerför, men det är ju lika för alla.

Med ett nytt lopp om bara tre dagar blir det ingen större medaljfest i Tokyo för silvret. Men firande kommer det att bli.

– Det kanske blir på lördag. Men någonting blir det, säger Anna Beck och skänker en extra tanke till de som hjälpt henne till framgångarna.

– Mina barn och familjen, de ställer upp på allting, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN