Sandra Näslund

Näslund kör i Ryssland: ”Bestämt sedan innan”

Av: 

Jonatan Pinheiro Diamant

Erik Karlsson

SPORTBLADET

Skicross-landslaget håller fast vid sin plan att tävla trots nattens utveckling i Ukraina.

– Så länge de tycker det är säkert att köra tävlingar ställer vi upp, säger landslagschefen Lars Melin.

Samtidigt avråder RF från tävlingar i Ryssland och Fis tävlingschef Klaus Waldner säger till Sportlbladet att ett möte under kvällen lokal tid avgör om det blir tävlingar.

Under torsdagsmorgonen invaderades Ukraina av Ryssland.

Samtidigt är det svenska skicross-landslaget på plats i Ryssland för helgens världscuptävlingar som inleds under fredagen. Samma trupp som precis tävlade i OS är nu i Sunny Valley i Ryssland.

– Det är ganska svårt att åka hem därifrån och boka om flyg och sådana saker. Vi får förlita oss på vad Fis (internationella skidförbundet) säger, säger landslagschefen Lars Melin.

Lars Melin.

Är de aktiva trygga med att vara där?

– De känner ingen press. Jag har ständig kontakt med Eric Iljans (huvudtränare) och pratade med honom senast för en timme sedan. Vi får se hur utvecklingen går framåt där.

Sandra Näslund om läget

Skicross-landslaget tvekade inte om att åka till Ryssland. Fis hade sedan flera veckor besämt att man chartrade ett plan för alla deltagare direkt från Peking.

– Det var bestämt sedan innan och vi förlitar oss på Fis. Så länge de tycker det är säkert att köra tävlingar ställer vi upp, precis som alla andra nationer.

Storstjärnan Sandra Näslund, som vann guld i OS, uttalade sig om situationen för ett par dagar sedan.

– Det känns så klart lite märkligt att vara här nu. Men vi litar på att förbundet och Fis har koll på läget. Jag vet att de har gjort mycket kollar kring det, säger hon.

”Ingen vet hur morgondagen ser ut”

Under torsdagsförmiddagen pratade Sportbladet även med tävlingschefen Klaus Waldner. Han medger att situationen förändrats snabbt över natten.

– Vi känner oss säkra där vi är. Men det är mycket politik och Fis håller inte på med politik, säger han.

– Vi ska ha ett möte i kväll lokal tid där vi ska bestämma hur vi ska göra, vi behöver mer tid.

RF: ”Orimligt”

Upplever du att lagen är oroliga och vill avbryta tävlingarna?

– Alla är stand by, man har kontakt med sina respektive länder vad gäller reserestriktioner och så vidare men vi behöver tid för att se hur vi ska göra.

– Ingen vet just nu vad som händer i morgon, säger Klaus Waldner.

Vid lunch skickade Riksidrottsförbundet ut ett pressmeddelande där man avrådde alla svenska idrottare från tävlingar i Ryssland:

– Varje internationellt förbund behöver agera skyndsamt och följa den inriktning som jag ser att flera av Riksidrottsförbundets medlemsförbund nu redan aviserat – att det är orimligt att delta i idrottstävlingar eller matcher i Ryssland utifrån nuläge, säger ordförande Björn Eriksson och fortsätter:

– När det gäller eventuell full bojkott av Ryssland och ryska idrottare är det inte idrottens sak att stå ensamma men däremot följa det som beslutas av EU och FN. Vi följer utvecklingen och kommande nya sanktioner från regeringen, EU och FN för att på bästa sätt kunna stötta medlemsförbunden på både kort sikt och framöver beroende på utveckling av säkerhetsläget.

Uppdatering: Under torsdagskvällen kom Svenska skidförbundet med beskedet att Sverige inte deltar i skicross-tävlingarna i Sunny Valley.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 1,5 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Sandra Näslund.
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Sandra Näslund

ÄMNEN I ARTIKELN

Sandra Näslund

Skicross

Björn Eriksson

RF, Riksidrottsförbundet