Marcus Ericssons galna dygn efter segern i Indy 500

De 200 varven på Indianapolis Motorspeedway var bara början.

Målgången och vinsten i Indy 500 långtifrån slutet.

– Jag har inte en minut över. Allt är bara galet, jag har sovit två timmar på två dygn, säger Marcus Ericsson.

– Allt är bara helt obeskrivligt.

Han har knappt någon röst kvar när Sportbladet når honom på telefonen. Han har landat i New York efter ett galet dygn i Indianapolis och klockan visar att det är mitt i natten. Men för Marcus Ericsson är det bara ett hjul som snurrar. Han har varken hunnit sova eller ta i vad som egentligen har hänt.

Det har varit ett kaos ända sedan han klev upp på podiet i Indianapolis, drack sin mjölk och fick den värdefulla ringen som visar att han är en vinnare av klassikern Indy 500.

– Varje minut efter målgång har varit uppbokad. Jag har inte haft min telefon, det har varit gala, bankett, presskonferenser, interjuver, teamet och allt. Jag har ingen röst kvar och det går i ett, säger han.

2018 lämnade han Formel 1 efter fem år. Efter att ha kämpat i team i botten av fältet fick han flytta på sig för världsmästaren Kimi Räikkönen som ville göra ett sista ryck hos Alfa Romeo. Marcus Ericsson åkte vidare till USA och till en helt annan typ av racing. Där fick han kämpa sig fram under en säsong innan han lyckades få en styrning hos toppteamet Chip Ganassi Racing.

Ingen Ericsson i Formel 1

I fjol vann han sina två första segrar i IndyCar. I år tog hans segern som kommer att förändra hans liv.

Vinsten i Indy 500.

– Allt är bara fantastiskt, jag kan inte fatta att det har hänt. Det går liksom inte in. Det är helt obeskrivligt, säger han innan rösten bryts och han ska försöka få ett par timmars sömn innan det är dags för nästa punkt i det fullmatade schemat.

Indy 500 har avgjorts i mer än hundra år, 1999 vann Kenny Bräck tävlingen som förste svensk och nu har Marcus Ericsson stått för en av de största bragderna inom svensk idrottshistoria - men kommer han tillbaka till Formel 1?

– Nej, jag älskar det här. Alla ställer den där frågan, men jag har bott i Indianapolis i 3,5 år nu och jag vill stanna så länge som möjligt, säger han till NA.

Segern i Indianapolis gav honom mer än 30 miljoner kronor och en Corvette Z06 av 2023 års modell som sägs vara värd mer än en miljon och en ring som visar att han är en av få vinnare av ”The greatest spectacle of racing”.

En svensk idrottsbragd - F1-bloggen

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.