Casper Ruud klar för final i Franska öppna

Casper Ruud, 23, fortsätter att skriva norsk tennishistoria.

Norrmannen är klar för final i Franska öppna mot Rafael Nadal efter att ha vunnit med 3–1 i set mot Marin Cilic.

– Han har varit min idol hela livet, säger Casper Ruud om sin finalmotståndare.

Inte ens en planstormning av en klimataktivist kunde få Casper Ruud att tappa fokus.

Norrmannen tappade visserligen första set klart mot Marin Cilic med 3–6.

Men norrmannen kom in i matchen samtidigt som kroaten spred bollar vilt. Servemaskinen som bjöd på 33 ess i kvartsfinalen kom bara upp i tio i kväll och då käkade Ruud upp den tidigare världstrean enkelt.

Servade hem blankt

Han vann 6–4 i andra, 6–2 i tredje och stormade sedan fram till dubbelbrejk även i fjärde set.

Och helt utan darr på handen servade norrmannen sedan hem matchen blankt med med ett servess som avslutning, segersiffrorna skrivs till 3–6, 6–4, 6–2, 6–2.

– Efter att jag lyckades bryta honom i andra setet spelade jag min kanske bästa tennis för året, jag är väldigt glad över hur jag spelade, säger han.

Första mötet med sin idol

Nu väntar den kanske största utmaningen som finns i tennisvärlden, Rafael Nadal på Philippe Chatrier-banan i Paris. En extra speciell match för Ruud som själv tränat mycket på Rafael Nadals egen akademi på Mallorca.

– Det är otroligt. Han är den enda spelaren av de ”stora tre” som jag inte spelat mot så det är perfekt tajming att få möta honom i en grand slam-final. Det har varit värt att vänta på. Hoppas det känns lite speciellt för ”Rafa” också att få spela mot en student från hans egen akademi, det kommer bli roligt, säger Casper Ruud.

Herrarnas final i Franska öppna spelas på söndag 5 juni.

Casper Ruud.
Casper Ruud.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.