OS 2022 i Peking

Covid i svenska OS-truppen – Leo Johansson testade positivt

Av: 

Petra Thorén

Josip Ladan

Anna Rydén

SPORTBLADET

Covid har nu även drabbat den svenska OS-truppen en vecka före invigningen. Det är talangen Leo Johansson som har testat positivt vid ankomst till Kina.

– Han blev jätteledsen. Både förvånad, men också chockad över att få det här beskedet igen efter att först ha fått det för två veckor sedan, säger landslagschefen Anders Byström om Johansson.

Leo Johansson. Arkivbild.

Leo Johanssons covidstatus påverkar hela den svenska OS-truppen, men framförallt skidåkarna Calle Halfvarsson och Marcus Grate. Enligt OS-reglementet kommer de att klassas som ”nära kontakter”, men får ändå tävla vidare.

– De kan träna och tävla som vanligt, vilket är det viktigaste, men sen får vi leverera mat till dem på rummet och de åker i egna bilar hit. De bor också i egna enkelrum, men de är inte sjuka på något sätt, säger landslagschefen Anders Byström.

Leo Johansson testade positivt för covid-19 inför träningslägret i Italien för två veckor sedan och skötte därför sin egen uppladdning på hemmaplan i Sverige utan kontakt med det övriga längdlandslaget, uppger SOK vidare.

Sportbladets Petra Thorén med Anders Byström.

Kan återvända efter två negativa tester

Han lämnade sex negativa PCR-test innan avresan till Kina. När Johansson anlände till Peking under fredagen testade han åter däremot positivt - något som bekräftades via ett andra test under lördagen.

– Vårt medicinska team har gjort bedömningen att hans positiva tester är ett resultat av hans tidigare smitta. Vi bedömer att han i dagsläget inte är smittsam, säger Peter Reinebo och avslutar:

– Leo kan återvända från sin karantän när han lämnat två negativa test med 24 timmars mellanrum.

Landslagschefen Anders Byström berättar för Sportbladet om hur Johansson tog beskedet:

– Han blev jätteledsen. Både förvånad, men också chockad över att få det här beskedet igen efter att ha fått det för två veckor sedan. I går kväll var han jättedeppig och ville bara skita i allt, vilket jag förstår. Vi har snackat och försökt få honom att hålla humöret uppe, det finns en chans att han kommer tillbaka och får tävla.

OS i Peking invigs den 4 februari och skidtävlingarna börjar en dag senare.

Norge har också drabbats av covidfall inför OS. Heidi Weng, Anne Kjersti Kalvå och Simen Hegstad Krüger har alla testats positivt i veckan och skapat stor oro kring en eventuell större smittspridning inom OS-truppen.


MISSA INTE: Ta ut ditt dröm-team på skidor. Tävla i Skid Manager


Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

OS 2022 i Peking

LÄS VIDARE

Sundlings OS-kross – efter mardrömmen

ÄMNEN I ARTIKELN

OS 2022 i Peking

Leo Johansson

Calle Halfvarsson

Längdskidor

Vinter-OS