Svenskens glädje efter brutala rånet

Tim Widing, 24, fick två pistoler riktade mot sitt huvud när han rånades i Colombia förra veckan.

Nu har han äntligen fått lämna landet och återförenats med sin flickvän.

– Det var en sjuk känsla, säger det svenska golfproffset.

De senaste veckorna har varit en enda lång mardröm för 24-årige Tim Widing från Jönköping.

Först blev han sjuk och tvingades dra sig ur en tävling på PGA Tour Latinoamérica, en undertour till PGA, som han just nu håller till på.

Sedan följdes en missad kvalgräns i Colombia upp med att han blev brutalt rånad när han besökte ett sjukhus i staden Bucaramanga.

Widing överfölls av tre män varav två riktade pistoler mot hans huvud. Han klarade sig oskadd, men blev bestulen på sin mobiltelefon, sina bankkort, en klocka, en stor summa kontakter och – inte minst – sitt pass.

Därför blev han också fast i landet.

Framme i Mexiko

När Sportbladet når honom på söndagskvällen, en dryg vecka efter rånet, har han efter mycket om och men kunnat lämna landet och blivit insläppt i Mexiko där hans flickvän Jazmine och hennes föräldrar väntade på honom vid ankomsthallen.

– Jag mår bra men är väldigt trött. Jag kom fram sent i natt och det tog lite tid att bli insläppt, säger Widing.

Att bli av med sitt pass i ett främmande land är aldrig en bra idé. Widing fick hjälp av den svenska ambassaden i Colombia som skakade fram ett så kallat ”emergency passport”. Men det är ett pass som egentligen bara är giltigt för att komma in i sitt eget hemland. För att få komma in i Mexiko, där nästa golftävling – säsongens viktigaste – spelas, behövde ytterligare åtgärder vidtas.

När Widing landade visste han inte om han skulle släppas in. Lättnaden var därför enorm när han fick grönt ljus.

– Det var sjukt. Jag har varit på resande fot i nästan en månad och när jag till slut kom ut till utgången och såg min flickvän springandes mot mig … nej, det var bara otroligt skönt att få se henne igen, säger han.

”Skulle gå 200 meter”

Widing vet bättre än att gå runt med dyrbara ägodelar i slumområden i Colombia. Men när rånet skedde så var han vid sjukhuset för att ta ett covid-test, vilket var nödvändigt för att få resa till USA.

– Jag skulle bara gå typ 200 meter från en sjukhusbyggnad till en annan. Då hör jag hur de (rånarna) springer ifatt bakom mig. Det värsta var att jag hade passet med mig, resten skiter jag i, säger han.

Han pratade i telefon med flickvännen när rånarna slog till.

– Jag hann berätta för henne vad som hände och hon är smart, så hon började direkt med att spärra alla konto- och kreditkort och låsa telefonen och så vidare. Sen hade jag en iPad på rummet så jag kunde ringa upp henne efter en stund. Hon grät och jag grät, men det var skönt att höra en familjär röst direkt efteråt, säger Widing.

Behöver vinna

Nu är han på plats i semesterparadiset Tulum där säsongens stora tourfinal drar i gång på torsdag. Widing har halkat ner till en 29:e plats på rankningen och skulle helst behöva vinna turneringen för att kunna sluta topp tio i totalen och därmed få en enklare väg till slutmålet – att kvala in till Korn Ferry Tour.

Men hans uppladdning har varit minst sagt usel.

– Eftersom jag först var sjuk och sedan med om allt det här så har jag bara fått två varv och ett träningspass de senaste två-tre veckorna. Normalt sett tränar vi ju varje dag. Det är inte optimalt, men man kan se det på två sätt: Antingen så sitter jag här och tycker synd om mig själv eller så blickar jag framåt.

– Vi golfare är bra på det; vi slår runt 70 slag per runda och majoriteten av dem är oftast bra, men vissa är dåliga och det gäller bara att glömma dem direkt och blicka framåt.

Tim Widing och flickvännen Jazmine i Tulum.
Tim Widing och flickvännen Jazmine i Tulum.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln