Edsbyn klart för ny SM-final

Edsbyn är klart för SM-final – efter ett galet straffdrama mot AIK.

Stor hjälte blev målvakten Henrik Karlström som räddade tre straffar.

– Titta. Jag ryser, säger han och pekar bort mot de firande hemmafansen.

Nio SM-finaler, åtta guld. Det är Edsbyns dominanta facit i svensk bandy sedan millennieskiftet. Sju av gulden har laget säkrat på Studenternas IP i Uppsala (det åttonde togs på Tele2 Arena i Stockholm).

Nu ska Edsbyn dit igen.

På lördagseftermiddagen vann hälsingelaget efter straffläggning mot AIK i den fjärde semifinalen. Efter 2–2 efter full tid, och en mållös sudden death, klev målvakten Henrik Karlström fram och räddade tre av fem straffar. Edsbyn vann straffläggningen med 3–2.

”Vad händer om jag tar den?”

Matchhjälten intervjuas av Sportbladet Play medan fansen sjunger hans namn.

– Skitkul! Jag älskar det där. Det finns inget att förlora som målvakt, säger Karlström om känslorna när det blev klart med straffläggning.

I slutskedet av dramat tappade Henrik Karlström kontrollen över vad som egentligen gällde.

– Jag frågade Kandell (Jonas, domaren) inför de sista straffarna: Vad händer om det blir mål och om jag tar den? Han fick förklara för mig.

Om den avgörande räddningen på försvararen Jesper Hvornums skott säger Karlström med ett leende:

– Det händer inte så mycket. Det blir bara tomt.

Edsbyns försvar hyllas

Edsbyn var under långa stunder kraftigt nedtryckt av AIK som inte lyckades förvalta spelövertaget.

– Vår effektivitet är för dålig. Det är därför vi får stryk. Det är ingenting annat, säger tränaren Håkan Pettersson, som också hyllar Edsbyns defensiv.

– Vi möter ett oerhört bra lag i det defensiva spelet. De visar upp ett tålamod i sitt spel så man tror inte att det ska kunna vara möjligt ens en gång. Men det är det ju. Det har vi sett i fyra matcher nu, säger Pettersson.

Henrik Karlström delar den bilden av sina lagkamrater.

– Det är så jävla brutalt vad de offrar sig, varenda en och varenda millimeter. Därför står vi här och ska till Uppsala, säger han.

SM-finalen spelas nästa lördag. Där ställs Edsbyn mot Villa Lidköping eller Västerås SK. Den semifinalserien har gått till fem matcher och avgörs på måndag.

 Henrik Karlström
Henrik Karlström
Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.