Maja Dahlqvist om beslutet som väckt rysk ilska: ”Det är tråkigt”

Uppdaterad 2022-03-04 | Publicerad 2022-03-03

Sprinttävlingarna i Drammen blir utan ryskt deltagande.

Beslutet från Fis kom efter påtryckningar från Norge och Sverige och väckte irritation i ryska led.

– Det är klart att det är tråkigt för de enskilda idrottarna, men det här är större än idrotten i sig, säger Maja Dahlqvist.

Världscupen rullar vidare, sprint väntar på torsdag i norska Drammen.

Men allt är inte som vanligt, det är världen medveten om. Oroligheterna i Ukraina efter Rysslands invasion påverkar idrotten i stort, så även längdåkningen.

De ryska åkarna var på plats i Norge för tävlingarna i Drammen och Holmenkollen, men valde efter starka norska och svenska reaktioner mot deras kommande deltagande i världscupen att packa sina väskor.

Fis - Internationella skidförbundet - dröjde med sitt beslut och när organisationen meddelade att ryska och belarusiska utövare skulle stoppas från tävlingarna hade ryska laget redan valt att resa från Norge.

Den svenska OS-åkaren Maja Dahlqvist uppskattar beslutet från Fis.

– Jag tycker att det är bra att de inte representerar Ryssland så som det är nu. Det är klart att det är tråkigt för de enskilda idrottarna, men det här är större än idrotten i sig, säger hon.

Att ryska åkare inte får representera sitt land är bra, tycker Maja Dahlqvist.
Att ryska åkare inte får representera sitt land är bra, tycker Maja Dahlqvist.

Ryske landslagstränaren kritiserar Sverige

Den ryska landslagstränaren Jurij Borodavko har varit tydlig med sin irritation över beskedet och påtryckningarna på Fis. Inte minst har han varit sur på Norge och norrmannen Vegard Ulvang, som är ordförande för Fis längdkommitté.

– Det är allra värst för Natalja Neprjajeva. Hon leder världscupen med bred marginal - men nu är det högst troligt att hon ändå inte vinner, har Borodavko sagt till ryska Match TV enligt VG innan Fis-beslutet kom.

Han pekade delvis ut Norge och Sverige som ansvariga bakom processen som ledde till beslutet.

– Tydligen är det ett mål för norska och svenska skidförbundet att stoppa henne från det. De vill inte se oss högst upp på prispallen.

– Låt våra rivaler få fortsätta tävla. Låt oss bara säga att de inte är våra vänner, inte våra kamrater. Hoppet var att vi skulle vara med och tävla eftersom vi hade kommit hit.

Jurij Borodavko.
Jurij Borodavko.

Dahlqvist jagar seger i sprintcupen

Maja Dahlqvist ser fram emot starten i stadssprinten i Drammen, hon jagar själv en seger i sprintcupen. Men hon påpekar att det är en omtumlande och speciell situation som råder med tanke på krisen i Ukraina efter den ryska invasionen.

– Det blir inte lika viktigt att åka skidor. Vi skidåkare påverkas förstås också av situationen, säger Dahlqvist.

Vilken relation har du till de ryska åkarna?

– Jag vet inte hur bra engelska de kan, jag brukar inte prata med de ryska åkarna.

För Maja Dahlqvist del handlar sprinten i Drammen att, trots oroligheterna, hålla fokus på det som väntar.

Efter OS-succén siktar Maja Dahlqvist in sig på seger i sprintcupen.

Hon leder klart inför loppet i Drammen.

– Jag kan inte hålla på och ramla bort det här, säger hon på väg till Norge.

Slovenska Anamarija Lampic är inför sprinten i Drammen 161 poäng efter. Det finns - om världscupens avslutning körs - tre sprintlopp kvar. Maxpoäng i varje lopp är 115 (100 för seger i finalen och 15 för seger i kvalet).

– Det är absolut inte klart! Men om jag bara inte misslyckas ska det gå bra. Man får poäng i prologen också så hade jag inte startat i de här sista tror jag inte att det löst sig, säger Maja Dahlqvist.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.