”Frustrerande över hur våra barn och ungdomar hanteras”

SvFF:s varning efter domen

Publicerad 2022-03-22

Under tisdagen ska Svenska fotbollförbundets styrelse behandla frågan om utträde ur RF.

Regeringen kommer på sikt att uppvaktas och SvFF varnar för konsekvenser när Riksidrottsstämmans beslut om bidragstak prövats juridiskt.

– Vi är besvikna och lite oroliga inför framtiden, säger ordföranden Karl-Erik Nilsson.

Karl-Erik Nilsson.
Karl-Erik Nilsson.

SvFF:s styrelse kommer under tisdagen att ta del av detaljer från den skiljedom som avgör förbundets framtida riktning.
Olika scenarier har dragits upp, men det är först nu som SvFF kan ta processen till nästa steg.

RF:s nya fördelningsmodell innebär en miljonsmäll för SvFF.

– Fotbollen slår i taket och får då 57 miljoner kronor i stöd. Det är en minskning med 15 miljoner kronor jämfört med 2021 vilket är en betydande minskning. De idrotter som ges ökat stöd är de små förbunden där stödet också är en stor del av förbundens totala omsättning. Större förbund med större pengapåsar har fått dela med sig mer till de mindre, säger Björn Eriksson, ordförande i RF till organisationens hemsida.

I SvFF:s fall handlar det om att barn- och ungdomsfotbollen tappar betydelsefulla miljoner när RF fördelar de statliga medlen enligt det nya bidragstaket. SvFF anser att solidariteten var stor redan i det tidigare systemet, som sjösattes så sent som 2019.

– Internt finns det många som är otroligt frustrerande över hur våra barn och ungdomar hanteras i den här frågan. Många anser att det är dags att lämna RF och de krafterna måste vi ta på allvar. Det skulle vara otroligt stort om det största idrottsförbundet skulle ta ett sådant steg. Därför måste frågan hanteras med stor seriositet, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Ska kontakta regeringen

Riksidrottstämmans beslut att införa ett tak för så kallat organisations- och verksamhetsstöd har prövats juridiskt av en skiljenämnd efter en tvist mellan SvFF och RF.

SvFF yrkade bland annat på att skiljenämnden skulle upphäva eller förklara RF-stämmans beslut ogiltigt.

Fotbollförbundet har delvis hävdat att beslutet – fattat av specialförbunden – står i strid med förordningen om statsbidrag till idrottsverksamhet.

– Vi tycker att våra argument är starka, men så är det i juridiska prövningar. De här juristerna delar inte vår bild, säger Karl-Erik Nilsson.

SvFF ser en fara med beslutet och ska uppmärksamma politikerna om de utmaningar man ringat in.

– Nu vet vi att man juridiskt dömt av att det är rimligt att fatta den här typen av beslut på en stämma. Då är det en nödvändig fråga för oss att höra hur statsmakterna ser på det. Det finns en risk att man fattar beslut om ännu större begränsningar och jag undrar om det är regeringens vilja. Vi måste under våren ta kontakt med regeringen och idrottsministern och hans närmaste medarbetare.

Hur ser Fotbollförbundets tidsplan för ett beslut kring ett eventuellt utträde ut?

– Vi vill landa det i sommar och sen är det rimligt att tro att det kommer ett slutgiltigt besked i höst.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.