VM-brons för Perseus Karlström – sen kollapsade han

EUGENE. Perseus Karlström gav Sverige en drömstart på VM med ett brons efter en rysarspurt i hettan.

Sen kollapsade han mitt under en SVT-intervju.

– Jag grävde något så otroligt hårt för det här, det är sjukt skönt, säger han.

Med undantag för en liten bris då och då var det nästan så att luften dallrade utanför Autzen Stadium där herrarnas gång över 20 kilometer avgjordes.

Och Perseus Karlström visade precis som i Doha för tre år sedan att han har en förmåga att hitta krafter i hettan. Under första milen låg han ständigt väl placerad i täten med favoriten Toshikazu Yamanishi. Andra halvan blev en svängig historia. Yamanishi ryckte, blev inhämtad och ryckte igen.

Karlström ledde vid 16 kilometer. Men med två kilometer kvar hade Yamanishi och landsmannen Ikeda ryckt iväg och svensken var dessutom avhakad av kenyanen Samuel Gathimba.

”Käände att medaljen var borta”

Men än en gång kom han tillbaka och lyckades försvara sitt VM-brons.

– Det är helt otroligt att jag kan försvara bronset. Det var så nära silver till slut men det är helt otroligt att jag får kliva upp på pallen igen. Det var så tufft!, säger han.

Trodde du medaljen var borta?

– Ja, jag kände att medaljen var borta men sen gräver jag mig tillbaka igen.

Hur gör man det?

– Du ligger på maxpuls och sen måste du motivera dig att gå över det. Jag tänkte ”ska du hem och ligga och vara tjurig i kväll eller ska du njuta?”.

Perseus Karlström knep brons.
Perseus Karlström knep brons.

Efter målgång var svensken jublande glad. Men när han kom till mixade zonen för att göra en tv-intervju med SVT kom verkligheten och hettan i kapp Karlström.

”Så himla överhettad”

Plötsligt avbröt han intervjun och blev sittande på asfalten. Svenska laget försökte fylla på med energi och vatten innan de ledde honom ur mixade zonen till en skuggigare plats.

– Det är när all eufori lägger sig och sen får jag lite lågt blodsocker och jag är så himla överhettad att allt bara snurrar så jag var tvungen att vila, säger han.

Din tränare menar att du kan ta ut dig mer än någon annan idrottare han träffat, var kommer det i från?

– Jag vill ha det här så himla mycket. Sen måste man gräva så otroligt hårt i sig själv. Jag är tredje brodern i familjen så det har nog format mig, säger han.

Ett par timmar senare fick han ta emot sin medalj inne på Hayward Field.

– Jag är så sjukt stolt. Efter tre år sedan Doha där det varit väldigt mycket upp och ner och att jag kan komma tillbaka och fajtas där uppe igen betyder så otroligt mycket.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.