”Finns i bakhuvudet hela tiden”

Alve och Linnea Åkerlund.
Alve och Linnea Åkerlund.

LEKSAND. Liten matchhjälte och utsedd till matchens krigare. Martin Karlssons hockeyliv leker nu.

Så även föräldralivet eftersom lilla Alve, född 14 veckor för tidigt med en vikt på endast 880 gram, återhämtat sig till en fin krabat.

– Alve finns i bakhuvudet hela tiden, säger Leksandsveteranen.

Våren 2020.

Pandemin hade lamslagit världen och så även hockeyvärlden vilket innebar att SHL stängde och Leksands IF inte behövde kvala sig kvar i högsta serien.

Livet tog lite timeout.

Och den här våren kommer inte paret Martin Karlsson och hans sambo Linnea att glömma. Det blev en speciell timeout, på många sätt.

Det som skulle vara en graviditetsperiod där framtidsplaner smids och kärleken spirar förvandlades snabbt till en mardröm för förstagångsföräldrarna.

En rutinkontroll slutade med att Linnea Karlsson fick åka helikopter från Dalarna till Uppsala och läggas in på specialistavdelning som har hand om tidigt födda barn.

Alve ville nämligen ut.

14 veckor före det egentligen var dags, i vecka 26, och vikten på barnet var endast 880 gram.

Martin Karlsson.
Martin Karlsson.

Tacksam för stödet

– Det var en speciell tid och jag är glad över att vi fick den hjälp som vi fick i Uppsala. De är jätteduktiga. Och stödet från föreningen och alla fans har varit till stor hjälp för oss, säger Martin Karlsson efter segern mot Brynäs på torsdagskvällen.

Han står med en protein-shake i svettigt underställ och njuter. Både av segern och av livet.

Hans lilla pojke mår i dag bra och ska snart börja på förskola. Mardrömmen har runnit ned i avloppet och livet har startat igen.

Annat var det 2020.
När paret trodde det var frid och fröjd och fyra veckor hade passerat av Alves första tid tvingades de åka ned till Uppsala med bebisen igen för att plocka ut hela tarmpaketet och ta bort 30 cm av tunntarmen.

Under 2020 låg familjen Karlsson på sjukhus flera månader, givetvis med en oro varje morgon och kväll att något väldigt fel kunde hända.

Hockeyn kom i andra hand hela 2020 och familjen i solklar första hand. Att vara prematur-föräldrar är en utmaning, en speciell sådan.

En krigare

– Det är nog speciellt att bli föräldrar för alla som blir det. Så även för oss. Men många har sagt att det är en resa som man gör med ett för tidigt fött barn och det kan kan skriva under på.

I dag är Alve 18 månader och är en krigare. Passande smeknamn eftersom pappa Martin har en plats i Leksands så kallade “krigar-
kedja” som plockar ned motståndarnas powerplay och kedjan ska vara som grythundar framför motståndarnas mål.

Livet leker nu och de kan fort-sätta att “boa” och renovera den gamla gården i den lilla byn Djura utanför Leksand.

– Han har återhämtat sig bra och jag är nog inte mer orolig i dag än andra föräldrar. Visst tänker jag på honom många gånger per dag och han finns i bakhuvudet hela tiden. Men när det är match så fokuserar jag på hockeyn, säger Karlsson.

Säsongens första mål

Mot Brynäs på torsdagskvällen kom Martins första fullträff för säsongen, framspelad av kamrat Jon Knuts och 4–1-målet punkterade matchen som Leksand vann med 6–1.

– Alve har faktiskt redan varit på sin första hockeymatch. Men han såg nog inte mitt mål mot Brynäs, hoppas jag. Tror han redan lagt sig för kvällen då. Men på lördag ska han gå på matchen mot Örebro. Vi får ta med öronskydd, tror jag. Blir nog lika bra tryck och
lika mycket folk som mot Brynäs.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.